Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Què entenem per vulnerabilitat des del context social?

Què entenem per vulnerabilitat des del context social?

La vulnerabilitat és un concepte utilitzat en el context social i que fa referència a situacions en les quals persones o grups tenen dificultats per a accedir, mantenir o millorar el seu benestar. Es tracta d’un concepte dinàmic vinculat a la probabilitat d’accedir a les estructures d’oportunitats i de drets ciutadans. Tal com recull el Centre de Terminologia on defineix la vulnerabilitat social com “la situació d’una persona que té una probabilitat alta de presentar problemes socials greus, a conseqüència d’un cúmul de condicionants i factors de risc en el seu entorn social”. La vulnerabilitat, per tant, tracta d’un concepte dinàmic perquè hi entren en joc diversos factors que dificulten o impedeixen a una persona o col·lectiu mantenir o millorar el seu benestar Aquests factors poden ser econòmics, socials, culturals, ambientals i/o polítics, depenent dels diferents contextos que afecten la vida de les persones, com:

– FACTORS PERSONALS com per exemple una discapacitat o malaltia
– FACTORS FAMILIARS I RELACIONALS com la inexistència d’una xarxa de suport
– FACTORS SOCIOECONÒMICS com una situació general de recessió econòmica
– FACTORS POLÍTICS, ADMINISTRATIUS I DE PROTECCIÓ SOCIAL com a lleis que poden dificultar l’accés a la justícia, a prestacions socials, habitatge, educació, sanitats, etc.

Tots estem subjectes a la influència de factors externs que dicten les nostres possibilitats d’accés a la justícia i les oportunitats. Això significa que cada persona i comunitat està en una situació de major o menor vulnerabilitat depenent de diversos elements que defineixen els aspectes socials, culturals i econòmics de la societat. A causa dels canvis recents en l’entorn social, aquestes situacions poden ser molt variades i van des de la precarització del mercat de treball o la reducció de l’estat del benestar fins a la individualització de les relacions, entre moltes altres situacions. És a dir, sempre que ens relacionem amb persones o col·lectius en situació de vulnerabilitat, cal ser conscients del problema estructural que els afecta, diferenciar la persona de la situació i recordar que l’origen de les seves dificultats no es troba en ells mateixos, sinó en la realitat social en la qual es troben immersos.

Des de Femarec formen part del Programa Next Diversitat i Empresa que pretén avançar de la mà d’organitzacions empresarials i entitats socials cap a la inserció laboral i la formació de persones en situació de vulnerabilitat a través de la creació i seguiment d’Itineraris Individualitzats d’Orientació i sensibilitzar a petites i mitjanes empreses gràcies a l’elaboració i la implementació de Plans de Diversitat en les seves organitzacions. Aquest projecte ha estat impulsat pel Departament d’Empresa i Treball, finançat per la Unió Europea a través del fons Next Generation i coordinat conjuntament per ECAS, la federació d’entitats catalanes d’acció social, i PIMEC, la patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya, i amb la participació de més de 30 entitats socials que s’encarreguen del desplegament del projecte arreu del territori, entre elles, Femarec.

Font: Next Diversitat i Empresa | Entitats Catalanes d’Acció Social

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat