Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Gairebé un de cada quatre catalans es troba en risc de pobresa o exclusió social

Gairebé un de cada quatre catalans es troba en risc de pobresa o exclusió social

L’any 2023 la taxa de pobresa o exclusió social es va situar en el 24,4% segons l’Enquesta de condicions de vida de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat) publicada aquest dilluns. És a dir, gairebé 1 de cada 4 catalans es troba en risc de pobresa.

Aquesta xifra és tres dècimes més baixa que la del 2022, però encara és una dada pitjor que abans de la pandèmia i és que el 2019 se situava en el 23,6%. En canvi, augmenta el percentatge de població que viu en situació de privació material i social severa, que se situa en el 8,9% (8,0% el 2022).

Segons l’enquesta, el 46,5% de les llars admeten que tenen dificultats per arribar a finals de mes, i un 9,2%, un punt més que l’any passat, té serioses dificultats per cobrir les despeses mensuals.

L’informe alerta també que el 20% (vuit dècimes més que el 2022) no poden mantenir l’habitatge a una temperatura adequada, un 36,1% (34,8% el 2022) de la població no poden fer-se càrrec de les despeses imprevistes, un 29,8% (un punt menys que l’any passat) o no poden fer un mínim d’una setmana de vacances a l’any.

Per sexe, el risc de pobresa afecta més les dones (25,9%) que els homes (22,8%), i, per edats, destaca l’increment del risc de pobresa en menors de 16 anys, que afecta gairebé un terç d’aquest grup (33,1%), sis dècimes més que el 2022.

El Tercer Sector reclama més polítiques socials per posar fi a la pobresa estructural

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya -que aglutina i representa a 3.000 entitats socials catalanes que defensen els drets socials i treballen per la inclusió i cohesió social, entre elles Femarec– exposen que “malgrat que hi ha una lleugera millora es constata un enquistament de la pobresa crònica”.

En aquest sentit, denuncien que “les polítiques socials no estan atacant l’arrel del problema, la pobresa estructural, i no estan donant resposta a les persones que es troben en una situació de pobresa i exclusió severa”.

Des de la Taula del Tercer Sector reclamen polítiques preventives per evitar que les persones entrin en el cicle hereditari de la pobresa, que atenguin les necessitats específiques de cada col·lectiu i que es millorin les prestacions socials. Més informació en aquesta nota de premsa.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat