Edatisme: Com evitar la discriminació laboral a partir dels 45 anys
Trobar feina a partir dels 45 anys és cada vegada més complicat, és el que en els últims anys s’ha batejat com a edatisme laboral. Segons la RAE, és la discriminació per raons d’edat, especialment de les persones més grans o ancianes.
Segons dades de l’Idescat, de 346.373 persones que es trobaven a l’atur el passat mes de febrer, el gran gruix de desocupats, 201.092, són persones de més de 45 anys i la majoria d’aquestes són dones. Les últimes dades publicades en l’Enquesta de Població Activa (EPA) també denoten aquesta tendència: A Espanya 837.600 persones parades tenen més de 50 anys. Això significa que 1 de cada 3 aturats de finals del 2023 tenen 50 anys o més. Les estadístiques constaten doncs les enormes dificultats dels treballadors sèniors per reincorporar-se al mercat laboral, després d’haver estat acomiadats o després de patir un expedient de regulació d’ocupació (ERE).
Les persones de més de 45 anys tenen una àmplia experiència, seguretat, maduresa i capacitat de reinventar-se, però tot i tenir una llarga llista d’habilitats tenen dificultats per trobar feina. Les empreses continuen tenint molts perjudicis a l’hora de contractar una persona segons la seva edat. Sovint es creu que els treballadors més grans estan menys disposats a aprendre noves tecnologies o adaptar-se a canvis ràpids, però tan sols és un mite.
Les administracions han posat en marxa diferents programes i ajuts per fomentar l’ocupació de persones de més de 45 anys, però no són suficients per afrontar aquesta problemàtica. Les empreses cada vegada són més conscients dels beneficis i els avantatges que els pot comportar tenir un equip intergeneracional, però encara hi ha molt camí per recórrer. Amb persones de diferents edats s’intercanvien coneixements i experiències complementàries i es potencia la comprensió, el respecte i la solidaritat.
Per tenir oportunitats d’inserció laboral a partir dels 45 anys és important saber com està evolucionant la nostra professió. Aquesta anàlisi ens permetrà fer valdre la nostra experiència i veure si hem de millorar les nostres competències en algun àmbit. Formar-se de manera contínua per adaptar-nos als canvis tecnològics que ens exigeix el mercat laboral també serà clau per trobar feina. D’altra banda, l’autoocupació també és un altre camí que podem tenir en compte.
Des de Femarec treballem per a la inserció laboral del col·lectiu sènior a través de la formació ocupacional i la professionalitzadora, a més a més, de desenvolupar programes específics d’orientació que exploren les aptituds, actituds, necessitats i aspiracions de cada persona per millorar el seu grau d’ocupabilitat.
Verònica
Bona tarda,
Jo tinc 53 anys, una diplomatura en turisme, un grau superior en integració social y un CP en inserció sociolaboral i es fa molt difícil trobar feina com a orientadora/inseridora per falta de titulació i/o experiència ja que només fa uns 5 anys que intento obrir-me camí al sector tercer social. Quina recomanació em podeu fer? Moltes gràcies!
Toni
Bon dia Verònica!
Pots adreçar-te al nostre Departament d’Itineraris d’Inserció trucant al 93 415 94 17 i demanant per la Aina Flores o si ho prefereixes, escrivint al mail: AFHidalgo@femarec.cat. Desitjo que tinguis molta sort en aquesta nova etapa
Salutacions.