Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Dia Mundial de l’Aigua: 8 consells per estalviar aigua a casa

Dia Mundial de l’Aigua: 8 consells per estalviar aigua a casa

Malauradament, l’aigua ja no cau del cel tan sovint. L’emergència per sequera ens ha fet adonar de la importància d’estalviar aigua. Precisament avui, el 22 de març se celebra el Dia Mundial de l’Aigua per sensibilitzar sobre la importància de gestionar els recursos hídrics de forma sostenible i prendre consciència que l’aigua és un bé essencial per garantir la qualitat i la sostenibilitat del medi ambient i el benestar i la qualitat de vida de les persones, però cada dia és més escàs.

Què podem fer en el nostre dia a dia per estalviar aigua?

  • Tancar l’aixeta a la dutxa mentre t’ensabones
  • Recollir en un cubell l’aigua que cau abans que comenci a sortir calenta i fer-la servir per fregar
  • Reaprofitar l’aigua de bullir verdures per regar les plantes
  • Esperar a tirar la cadena fins després de diverses orinades.
  • No deixar l’aixeta oberta mentre fregues els plats
  • Carregar sempre les rentadores i rentavaixelles al màxim i amb programes d’estalvi.

A banda d’aquests hàbits diaris també podem aplicar altres solucions més tècniques, però relativament fàcils de dur a terme:

  • Reduir l’aigua en la descàrrega del vàter: Hi ha vàters que tenen doble descàrrega, però si no disposem d’aquest sistema, podem posar dues ampolles plenes de sora dins el dipòsit per estalviar 3 litres d’aigua per descàrrega
  • Reductors de cabal a les aixetes: Els reductors de cabal, barats i senzills de col·locar, poden rebaixar el consum fins al 50%. També cal reparar les aixetes si perden aigua -pot arribar a gastar 30 litres per dia extres- i, en cas de canviar-les, sempre cal optar per models monocomandament.

A la pàgina web de l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) podem calcular el nostre consum d’aigua diari per saber quina és la nostra petjada hidràulica. Segons dades de l’entitat pública una dutxa en comparació amb un bany ens permet estalviar més de 170 litres d’aigua i ens recorden que per cada minut amb l’aixeta oberta consumim més de 7 litres d’aigua.

Si els nostres electrodomèstics són de baix consum també podem reduir l’aigua que gastem setmanalment. Cada rentadora, en funció del programa que utilitzem consumeix entre 40 i 170 litres.

Amb l’alimentació també podem reduir la nostra petjada hidràulica. Escull productes de temporada i de proximitat, com menys elaborat és un producte, necessita menys aigua per a la seva producció. Segons l’ACA, si optes per una dieta equilibrada com la Mediterrània, incrementant el consum de verdura i fruita, reduiràs la teva petjada hídrica i milloraràs la teva salut. Estalviar aigua és cosa de tots.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat