Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Augmenten les discriminacions per salut mental i discapacitat a Barcelona el 2022

Augmenten les discriminacions per salut mental i discapacitat a Barcelona el 2022

Les discriminacions per motius de salut mental i discapacitat han augmentat durant el 2022 a Barcelona. Segons l’Informe de l’Observatori de les Discriminacions, el 2022 es van registrar 70 discriminacions per salut mental, 60 més que el 2021, i 68 per discapacitat, 11 més que en l’any anterior.

Segons la Federació Salut Mental Catalunya (SMC), el 2022 s’han identificat un nombre més gran de pràctiques coercitives en la praxi sanitària: ingressos involuntaris, contencions mecàniques, coerció verbal, situacions d’exclusió habitacional i en risc de sensellarisme.

En l’informe es posa de manifesta que els drets de les persones que tenen un diagnòstic de salut mental no sempre es compleixen. Persisteix una discriminació que és la principal barrera a què estan sotmeses. Això genera problemes a l’hora de relacionar-se amb les altres persones, de formar i cuidar una família i de portar una vida corrent, cosa que repercuteix en la seva recuperació.

Taula 1

Pel que fa a les discriminacions per discapacitat, de les 68 situacions registrades, 38 eren amb un alt grau de discapacitat física i 24 persones amb discapacitat intel·lectual. D’aquestes, el 3,8% són dones i el 2,9% són homes. Les més afectades se situen a la franja d’edat compresa entre 45 a 64 anys (4,7%), seguida de 30 a 44 anys (3,7%), de 16 a 29 anys (3%) i 1,6% de més de 65 anys.

En l’informe queda palès que les persones amb discapacitat intel·lectual són víctimes de judicis discriminatoris per part de la societat. Solen tenir dificultat per identificar el caràcter discriminatori o de vulneració de drets en certes situacions, i la tendència a infantilitzar les persones amb discapacitat intel·lectual també dificulta la possibilitat que denunciïn les discriminacions que poden patir.

Taula 2

Des de la Federació DINCAT, entitat defensora dels drets de les persones amb discapacitat intel·lectual i de la qual Femarec forma part, sostenen que les polítiques adreçades a aquest col·lectiu han d’ajudar a dignificar-los com a ciutadans i ciutadanes de ple dret.  Des d’una atenció integral que tingui en compte les seves realitats diverses.

La majoria de les discriminacions per salut mental i discapacitat es van registrar en l’administració pública i en les entitats i empreses privades.

Des de la Federació de Salut Mental (SMC) no creuen que hi hagi hagut un augment tan significatiu de situacions de discriminació, sinó que hi ha hagut una millora en la identificació i la denúncia de les discriminacions.

Llegeix l’informe complet en aquest enllaç.

Femarec, la salut mental i l’atenció a la discapacitat

Des dels nostres inics a Femarec treballem per a la inserció social i laboral de col·lectius vulnerables. El nostre Centre Especial de Treball (CET) és un espai de producció de béns i serveis on treballen gairebé 150 persones amb discapacitat intel·lectual i/o Trastorn Mental Sever i ofereix prop de 12 serveis industrials diferents a més de 800 empreses.

Des del 2001 Femarec compta amb el Servei de Suport i Rehabilitació en Salut Mental. Aquest servei atén els usuaris del CET amb programes personalitzats per a persones amb trastorn mental que també conserven l’activitat laboral. Treballem curosament per acompanyar les persones amb problemes de salut mental, apostant per la dignitat, l’empoderament i la qualitat de vida.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat