Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

El 90% de persones amb problemes de salut mental ho han amagat a la feina

El 90% de persones amb problemes de salut mental ho han amagat a la feina

El 90% de les persones que han passat per un problema de salut mental no s’han sentit capaces de parlar-ne obertament a la feina i el 52% dels treballadors que ha deixat d’anar a la feina per aquesta causa han amagat el motiu real de la seva absència. Són dades extretes de l’informe ‘Salut mental i estigma a les organitzacions catalanes’ que l’entitat Obertament va presentar aquest dimarts i que posa de manifest l’estigma i els prejudicis que encara envolten la salut mental en l’entorn laboral, fent que sigui una problemàtica invisible.

Segons l’estudi el 60% de les persones que han patit alguna patologia d’aquest tipus no han deixat d’anar a la feina i el 44% treballa de forma freqüent tot i passar per aquesta situació. En aquest sentit, els treballadors creuen que serien discriminats i tractats injustament a la feina. Per aquest motiu, el 37% amb problemes de salut mental tenen por de demanar ajuda per l’impacte que pugui tenir en el seu futur laboral.

L’informe també deixa entreveure la manca d’implicació de les empreses en aquest àmbit. El 74% dels empleats no ha rebut cap mena de suport per part de la seva empresa per a gestionar les problemàtiques de salut mental relacionades amb la feina. I precisament el 68% dels empleats amb problemes de salut mental consideren que la feina és una de les causes de la seva condició.

Des d’una perspectiva de gènere, les dones pateixen una doble discriminació. El 14% de les dones amb problemes de salut mental són tractades injustament de forma habitual per la seva condició, enfront del 8% dels homes. Els investigadors creuen que aquesta diferència es deu a les desigualtats entre homes i dones que hi ha en el nostre sistema patriarcal i també perquè els homes comuniquen menys aquest tipus de patologies.

Reclamen més polítiques pel benestar emocional

La directora del Pacte Nacional de Salut Mental, Magda Casamitjana, va remarcar la necessitat de fer polítiques dirigides al benestar emocional i perquè les persones més vulnerables puguin gaudir d’aquest dret. “La salut mental és un repte de salut pública i l’hem d’entomar si o sí en totes les polítiques de salut pública”, va comentar Casamitjana, que aposta per canviar de “cultura, mirada i d’accions”. “Si no ho fem efectiu des del Govern i les administracions ningú ens creurà”, va apuntar.

A partir de les conclusions de l’informe, Obertament realitzarà un catàleg de recomanacions i bones pràctiques per a les empreses, que es presentarà el pròxim 9 d’octubre, la vigília del Dia Mundial de la Salut Mental. Des d’Obertament recomanen a les empreses introduir polítiques de suport als treballadors, contra l’estigma, i que no es jutgi i es respectin les creences i actituds personals de cadascú.

Servei de Salut Mental de Femarec

Els treballadors del Centre Especial de Treball (CET) de Femarec compten l’Equip d’Intervenció Social que s’encarrega de donar suport a les persones treballadores amb problemes de salut mental i discapacitat intel·lectual. Des de l’any 2001 es va posar en marxa el Servei de Salut Mental per atendre a les persones des d’una perspectiva  rehabilitadora, inclusiva i normalitzadora, amb l’objectiu d’augmentar la seva qualitat de vida en l’entorn personal i laboral.

 

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat