Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

La Cambra exigeix a l’Estat endeutar-se per compensar les empreses de les noves restriccions i eixamplar mesures pel rastreig i detecció de positius

La Cambra exigeix a l’Estat endeutar-se per compensar les empreses de les noves restriccions i eixamplar mesures pel rastreig i detecció de positius

  • L’Estat ha de recórrer a noves vies de finançament per ajudar els sectors econòmics, ja sigui mitjançant un crèdit MEDE o bé l’emissió de deute públic amb tipus d’interès més favorable, seguint l’exemple d’altres països europeus. Si no ho fa s’obrirà una bretxa entre el nostre país i la resta de països europeus que ens convertirà en un país de tercera.

  • Tot i solucionar els problemes que no han permès seguir el calendari previst de vacunació contra la Covid-19 a Catalunya, cal enfortir el pla per incrementar la dispensació durant les properes setmanes.

  • Davant una tercera onada és necessari més que mai fer extensiu l’ús dels tests ràpids tant a les empreses, a través dels serveis mèdics i les mútues, com a les farmàcies.

Barcelona, 5 de gener de 2021.- Davant de l’escenari més que probable d’una tercera onada de la Covid-19, la Cambra de Barcelona urgeix a l’Estat solucions immediates per evitar la destrucció de bona part de l’activitat econòmica. L’evolució sanitària aquest mes de gener ha provocat noves mesures restrictives greus anunciades ahir pel Govern, que podrien arribar, si no s’atura la tendència, a un tancament generalitzat, un escenari que seria un cop mortal per a pimes i autònoms.

En aquest sentit, cal avançar-se i establir un pla clar i contundent de mesures d’ajut per compensar les empreses, seguint l’exemple d’altres països europeus. Per fer-ho, l’Estat ha de recórrer a noves vies de finançament, ja sigui mitjançant un crèdit MEDE o bé mitjançant l’emissió de deute públic amb tipus d’interès més favorable, una tendència que ja s’està observant al mercat. Aquestes mesures permetrien a moltes empreses suportar la situació actual i, un cop superada la crisi, una major solvència per reactivar de nou l’activitat.

Per compensar les noves restriccions anunciades pels propers 10 dies, l’Estat hauria de destinar a les empreses catalanes un mínim de 800 milions d’euros i, a més, caldria afegir un mínim de 3.000 milions acumulats durant el temps que dura la pandèmia. Aquest càlcul correspon a una compensació del 50% de les pèrdues, que se situa per sota de les compensacions que han fet altres països com França (del 60%) o Alemanya (del 75%). Emplacem al govern català a exigir una transferència de 3.800 milions ja què la Generalitat no té capacitat d’endeutar-se al mercat.

Sense aquestes mesures s’obrirà una bretxa entre el nostre país i la resta de països europeus que ens convertirà en un país de tercera, amb una recuperació econòmica molt més llarga i dolorosa del necessari. L’Estat ha traspassat a les autonomies la gestió sanitària de la crisi, però no li ha traspassat la facultat d’ajudar econòmicament a les empreses. La diferència abismal entre el suport que reben les empreses als diferents països de la Unió Europea i el mínim suport que reben les nostres generarà una situació de crisi econòmica que ens posarà a la cua d’Europa durant molts anys.

Tot i això, les mesures econòmiques han d’anar acompanyades d’accions lligades a la intensificació de la detecció i el rastreig. Des de la Cambra s’ha reivindicat reiteradament la necessitat d’establir un pla clar i contundent per posar fi a l’expansió del coronavirus que evités el tancament d’activitats econòmiques, que s’hauria d’haver vehiculat fonamentalment a través de mesures com la realització de tests massius i destinar més recursos tant humans com tecnològics al rastreig i aïllament de casos positius.

Nou mesos després de l’esclat de la pandèmia, es constata la inexistència d’aquesta estratègia efectiva i la necessitat d’actuar amb decisió és imperiosa. Tot i corregir els problemes que han provocat que en una setmana s’hagin administrat només un 10% de les dosis de la vacuna contra la Covid-19 rebudes a Catalunya), i les mesures restrictives que començaran a aplicar-se el dia 7, cal revertir aquesta situació i accelerar molt el ritme de vacunacions.

En aquest sentit, cal estar preparats per poder exhaurir les vacunes que arriben setmanalment i tenir previst la logística per poder fer el mateix amb la nova vacuna prevista per a les properes setmanes. Una de les opcions seria reforçar el personal sanitari voluntari, que actualment comptaria amb una llista de més de 5.000 voluntaris disposats a cobrir aquesta demanda.

En el millor dels casos el procés de vacunació és llarg i mentrestant és imprescindible assegurar i accelerar els processos de rastreig i aïllament de contactes.

Propostes per frenar els contagis

La Cambra de Barcelona ha defensat fer extensiu l’ús dels tests ràpids per reforçar la detecció i poder tallar abans les cadenes de contagi mitjançant el rastreig, i recentment ha reclamat amb urgència a l’Estat llum verda perquè s’habilitin les farmàcies com a punts de cribratge.

Facilitar l’accés als tests d’antígens ràpids a la població amb informació de quins tests estan validats, com s’han de fer correctament i quina informació dona el test, és imprescindible per evitar la confusió existent davant la gran oferta que arriba a la població per canals no autoritzats. En aquesta línia, la farmàcia podria donar traçabilitat a la compra i el resultat de la prova, si així ho regula el Departament de Salut.

L’ús generalitzat del test ràpid, pensat per detectar positius i tallar la cadena de transmissió, combinat amb la mascareta, la distància de seguretat, la higiene de mans i la ventilació, hauria de fer-se extensiu també en l’àmbit de l’empresa, i de fet podria facilitar l’obertura d’activitats econòmiques.

Per aquest motiu, es demana l’accés i la realització de tests d’antígens de forma generalitzada, ja sigui a través de les empreses que realitzin tests ràpids als seus treballadors amb les seves mútues de treball, mitjançant autotests que es puguin realitzar els ciutadans periòdicament a casa seva o través de les farmàcies.

Cal remarcar que en cap cas aquests tipus de tests serveixen per detectar negatius, sinó només per aïllar positius, i per tant mai han d’anar en detriment de les mesures de prevenció de contagi, sinó acompanyant aquestes mesures.

El sector empresarial, un aliat per frenar l’expansió de la pandèmia

L’empresariat pot ser un aliat del sector sanitari i assumir el cost de la realització dels tests ràpids en totes aquelles activitats que es puguin fer amb facilitat, i la despesa no superi la pròpia activitat, com esdeveniments, actes empresarials, activitats culturals, i a espais com els centres comercials. Això ajudaria a detectar positius i a tallar la cadena de transmissió, sense penalitzar l’activitat econòmica.

Una altra proposta, en aquest cas específica per al sector turístic, seria destinar ajuts perquè els hotels puguin fer un test ràpid a cada hoste i que el Govern s’encarregui de la preparació del personal per a la realització del test. Aquesta mesura s’hauria pogut implementar, per exemple, als hotels de les comarques de la Cerdanya i el Ripollès, que han estat tancades perimetralment. Una proposta que es podria extrapolar al sector de la restauració, un dels més afectats durant la pandèmia.

El personal sanitari dels nostres centres de salut està suportant el pes de la pandèmia d’una manera exemplar. Necessiten tota el suport organitzatiu que la situació d’emergència implica, cal posar aquesta part a la seva alçada.

Nota de Premsa de La Cambra

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat