Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Dia Mundial contra el Canvi Climàtic: Una emergència global

Dia Mundial contra el Canvi Climàtic: Una emergència global

Avui 24 d’octubre se celebra el Dia Mundial contra el Canvi Climàtic instaurat per les Nacions Unides amb l’objectiu de posar de manifest els efectes del canvi climàtic i el greu perill que comporta, una data per mobilitzar i sensibilitzar a la població a prendre mesures contra l’escalfament global.

El canvi climàtic fa referència als canvis de temperatura i patrons climàtics que hi pot haver al llarg del temps. Des del segle XIX el principal motor d’aquests canvis ha estat l’activitat humana, principalment amb la crema de combustibles fòssils com el carbó, el petroli o el gas que generen gasos d’efecte hivernacle i provoquen l’augment de les temperatures. El canvi climàtic també provoca altres conseqüències com la sequera, l’escassetat d’aigua, greus incendis, l’augment del nivell del mar, inundacions, desgel, tempestes catastròfiques o pèrdua de la biodiversitat.

Segons el Butlletí Anual d’Indicadors Climàtics (BAIC) 2022, impulsat pel Servei Meteorològic de Catalunya, el 2022 va ser l’any més càlid des del 1950 amb un augment del +2,7 ºC. La comunitat internacional ja fa anys que ha adoptat diversos acords i mesures per fer front a aquest repte global però encara hi ha una manca de compromís real. En els Acords de París del 2015 es va aprovar un escalfament màxim de +2 ºC a finals de segle, un repte que costarà d’assolir si no es redueixen les emissions de gasos d’efecte hivernacle.

Els governs i les empreses tenen la responsabilitat d’actuar per frenar el canvi climàtic, però no hem d’oblidar que les nostres accions del dia a dia també tenen un impacte en el planeta. Avui és un dia per reflexionar-hi, i sumar esforços per construir un futur més sostenible.

Què podem fer per reduir el nostre impacte ambiental?

En el nostre dia a dia també podem realitzar petites accions per cuidar el medi ambient:

  • Camina, usa la bicicleta, ves en transport públic o comparteix cotxe.
  • Compra aliments de proximitat i de temporada als comerços locals.
  • Fes servir electrodomèstics de baix consum.
  • Ajusta la temperatura de la nevera a l’estiu i a l’hivern per estalviar energia.
  • Recicleu i eviteu generar residus innecessaris comprant productes envasats.

Femarec, l’aposta per un futur sostenible

Des de Femarec fa anys que treballem per revertir aquesta situació amb el nostre projecte social i mediambiental. L’activitat principal del nostre Centre Especial de Treball (CET) és el Servei de Gestió de Residus i de reparacions de màquines per a empreses amb l’objectiu de minimitzar el seu impacte en el medi ambient. A més, també treballem en la sensibilització difonent recursos per fomentar el reciclatge, com per exemple la Guia de residus per saber en quin contenidor cal llençar-los. El reciclatge és imprescindible perquè no s’esgotin els recursos naturals i per evitar que la temperatura de la terra continuï augmentant, ja que l’acumulació de grans quantitats de residus genera gasos tòxics i contaminants.

Servei de Gestió de Residus de Femarec.
Servei de Gestió de Residus de Femarec.

Paral·lelament, per reduir la nostra petjada ecològica de forma progressiva estem incorporant vehicles elèctrics a la nostra flota i dues de les nostres furgonetes ja funcionen amb energia verda. A Femarec disposem d’un punt de recàrrega elèctrica a les instal·lacions del CET, una energia elèctrica que obtenim de manera sostenible gràcies a la instal·lació de plaques fotovoltaiques a l’edifici de l’Espai Femarec, situat al barri del Bon Pastor de Barcelona. Aquesta instal·lació ens permet tenir un model energètic basat en les energies renovables i l’autoconsum.

També disposem d’una façana verda en una de les parets que contribueix a contrarestar una part de les emissions de CO2 que produïm i tots els dispositius de llum i de subministrament d’aigua que utilitzem són de baix consum. Mirem de reaprofitar elements i materials sempre que és possible i en aquest sentit, gran part de mobiliari del centre és reutilitzat així com els materials per construir diversos murs, que procedeixen de restes d’enderrocs.

Són accions que s’alienen amb els Objectius de Desenvolupament Sostenibles (ODS) impulsats pels Estats membre de l’ONU amb l’objectiu de posar fi a la pobresa, protegir el planeta i millorar les vides i perspectives de totes les persones del món.

 

Write a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Accessibilitat