La Càpsula Benestar, un espai del Servei de Salut Mental
Durant els mesos de maig i juny, el Servei de Suport i Rehabilitació en Salut Mental va dur a terme la Càpsula Benestar, un espai formatiu on van abordar l’alimentació i l’activitat física per a tenir una ment i un cos saludables.
La Càpsula Benestar és una activitat elaborada des del Servei de Salut Mental que es dirigeix, però, a qualsevol persona treballadora del Centre Especial de Treball. Aquesta activitat, a més, es duu a terme de manera periòdica per tal que siguin vàries les persones amb discapacitat les que se’n puguin beneficiar.
A través d’aquestes activitats es pretén treballar alguns coneixements i exercicis per:
- Fomentar la pràctica esportiva “amb un ritme d’alè” suau-moderat i oferir l’espai per a gaudir-la
- Gaudir a més dels beneficis de pràctiques com la respiració, la relaxació, etc.
- Familiaritzar-se amb productes i hàbits alimentaris psicosaludables
- Elaborar algun àpat senzill però amb una alta qualitat nutritiva
Si esteu interessades en l’alimentació saludable, us compartim una guia molt interessant amb diverses recomanacions, elaborada per especialistes biosanitàries en psiquiatria, medicina i nutrició: Alimentació saludable – Una guia per a psiquiatres i pacients.
Com s’explica, l’objectiu d’aquesta guia és revisar, de manera molt senzilla i clara, la informació existent, analitzar i trencar els diferents mites que existeixen sobre la nutrició donant una visió rigorosa, alhora que innovadora, i proposar accions concretes de monitorització i intervenció sobre l’alimentació per a la promoció de la salut global dels pacients amb malalties mentals.
La Revolució del Pa Ecològic, una deliciosa col·laboració
En el marc d’aquesta activitat, vam dur a terme tallers d’alimentació psicosaludable on vam comptar amb la col·laboració de La Revolució del Pa Ecològic, un forn de pa ecològic, brioxeria vegana ecològica i tot en alimentació ecològica. Deliciós, sostenible i de qualitat! A més, distribueixen els seus productes a través de La Tavella, un projecte d’integració sociolaboral de persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental que té com a objectiu la recuperació de l’agricultura tradicional.
Des d’aquí volem agrair la seva inestimable i generosa col·laboració.
El Servei de Salut Mental de Femarec, un servei d’atenció rehabilitadora psicosocial
El Servei de Salut Mental de Femarec proporciona una atenció rehabilitadora psicosocial fonamentada en la intervenció centrada en la persona, és a dir, l’acompanyament al llarg d’un procés de tipus rehabilitador i comunitari amb la finalitat d’ajudar a la usuària a aconseguir una millor qualitat de vida d’acord amb les seves expectatives i, alhora, optimitzar el seu desenvolupament sociolaboral.
A diferència dels Centres de Dia i els Serveis de Rehabilitació Comunitària del Servei Català de la Salut, el Servei de Salut Mental contempla l’ajustament dels programes personals per aquelles persones usuàries amb trastorn mental que també conserven l’activitat laboral, sense que aquesta darrera sigui objecte de la nostra intervenció.
Per a cada persona atesa s’elabora un pla d’atenció individualitzat, concebut com un instrument que permet que la persona, així com les persones referents en els seus diferents contextos (família, professionals de diferents serveis, grups de suport, etc.) participin d’una manera activa en el desenvolupament del Projecte Individual de Rehabilitació i Reinserció (PIRR) de la persona, per tal que pugui assolir una bona qualitat de vida.
Gràcies al Servei de Salut Mental és possible potenciar les habilitats socials, la interacció amb els demés i la participació activa dins la comunitat de les persones amb trastorn mental, així com l’atenció a les seves famílies.