Servei d’Anàlisi de l’Ocupabilitat per a persones amb dèficits lingüístics en l’ús del català
Femarec amb el suport del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha pogut implementar el Servei d’Anàlisi de l’Ocupabilitat (SAO) per a persones amb risc d’exclusió i amb dèficits lingüístics en l’ús del català. El servei vol augmentar les possibilitats d’inserció sòciolaboral amb l’adquisició de competències lingüístiques, entenent l’idioma com una eina de treball indispensable en la cerca de feina.
Trenta persones en risc d’exclusió social de diversos col·lectius, amb dificultats per trobar o mantenir una feina i amb la necessitat de millorar les seves competències lingüístiques en llengua catalana, han estat les beneficiàries d’aquesta activitat.
En l’itinerari es valoren les barreres i limitacions, així com els avantatges comparatius, les competències tangibles i “ocultes” i els aspectes facilitadors per tal de conèixer la realitat personal, social, formativa i persona de la persona participant.
Les activitats en català que inclou aquest itinerari són:
– “Taller Eines de recerca de feina” per aprendre a redactar el currículum i la carta de presentació en funció de l’ocupació objectiu i de l’oferta de feina, així com portar un seguiment de les candidatures presentades.
– “Taller Procés de selecció” per adquirir les competències necessàries per superar amb èxit l’entrevista de selecció i les proves psicotècniques i professionals que es poden trobar en un procés de selecció, treballant les habilitats comunicatives i practicant els diferents tipus d’entrevista.
– “Taller de Competències Socials” per treballar les regles bàsiques de la comunicació, les habilitats comunicatives, el concepte de conflicte, el concepte de negociació i la seva aplicació en els diferents àmbits de conflicte (laboral, familiar i comunitari), l’autoconeixement, el treball en equip, etc.
– “Taller de Conversa” on per parelles es treballa la conversa en català per augmentar el vocabulari, millorar l’expressió oral i la capacitat comunicativa de cada persona. Totes aquestes activitats es realitzen a través de dinàmiques grupals que promouen la participació activa de les persones participants. També es creen situacions simulades (role-playing) per tal d’augmentar el nivell de fluïdesa de les seves converses i reconduir aquells aspectes de pronunciació que necessiten millorar, treballant l’increment del vocabulari específic relacionat amb les ocupacions i el treball, així com les situacions que es poden trobar en el context laboral i en la vida real.
El Servei d’Anàlisi de l’Ocupabilitat i Atenció Social (SAO) de Femarec entén el procés d’inserció social com un procés dinàmic incidint en l’aspecte de la consecució d’una feina i la seva millora mitjançant processos conjunts d’orientació, formació pràctica en habilitats laborals i inserció també dinàmics. de feina.
La tasca social de Femarec
Des de 1991, Femarec treballa per la inserció sociolaboral de persones i/o col·lectius en risc d’exclusió social per diverses raons: atur, immigració, discapacitat, trastorn mental, dones víctimes de violència de gènere i joves, entre d’altres. L’entitat ha atès més de 45.000 persones en aquests 31 anys de trajectòria. A més, Femarec ofereix serveis a les empreses a través del Centre Especial de Treball, que dona feina estable a unes 150 persones amb discapacitat i dificultats especials.
Amb al suport de: