Primer informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya elaborat pel sector
El sector de la discapacitat intel·lectual recull per primera vegada dades entorn la realitat del col·lectiu davant la manca d’informació pública.
Ahir, 15 de setembre, es va presentar el primer Informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya elaborat per Dincat i Granés Fundació per tal de conèixer de primera mà la realitat que afronta el col·lectiu i, identificar les necessitats i reptes que cal dur a terme per a millorar la seva qualitat de vida, tal com recull la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de les Nacions Unides on insten a reforçar les competències i capacitats de la persona i el seu apoderament com a ciutadans i ciutadanes amb drets i llibertat de decisió per fer una vida el màxim de plena i autònoma.
Actualment, i segons recull l’informe, 1 de cada 100 persones a Catalunya té discapacitat intel·lectual. Una xifra amb tendència creixent els últims anys i que els experts apunten a l’alta probabilitat que continuï creixent. Per aquest motiu, el sector reclama considerar la discapacitat intel·lectual com un col·lectiu prioritari i específic dins la societat.
Algunes de les dades analitzades posen en relleu una realitat que està impedint a aquest col·lectiu decidir sobre el seu projecte de vida i exercir els drets de forma plena i en igualtat de condicions que la resta de ciutadans i ciutadanes, com que només 1 de cada 5 persones amb discapacitat intel·lectual en actiu té feina o com hi ha una situació de manca de diagnosis i sobre medicació preocupant.