Femarec participa en la Jornada per avaluar la comprensió dels pictogrames en el transport ferroviari
Un grup de validadors del Servei d’Accessibilitat Cognitiva de Femarec va participar ahir en una Jornada per avaluar la comprensió dels pictogrames en el transport ferroviari a l’Espai Gaudí de l’estació de la Sagrada Família (L2 i L5).
Es tracta d’una iniciativa de l’Associació de Transports Públics Urbans i Metropolitans de l’estat espanyol (ATUC) que pretén estandaritzar els pictogrames que es fan servir en el transport públic per garantir l’accessibilitat cognitiva.
Els pictogrames són dibuixos senzills que ajuden a comprendre una idea complexa i en el cas del transport públic ajuden a millorar la mobilitat i l’orientació de les persones amb discapacitat intel·lectual o amb especials dificultats, dels infants, les persones grans, i tota la població en general.
Amb aquests suports visuals es pretén facilitar la comprensió i l’ús del transport públic per a tots els usuaris, reforçant així el seu dret a la mobilitat i la participació social, i és també una manera de fomentar la seva autonomia i seguretat a l’hora de moure’s.
En la jornada d’ahir hi van participar una quarantena de persones, entre elles un grup de persones amb discapacitat intel·lectual del Centre Especial de Treball (CET) de Femarec que van validar els pictogrames i van comprovar que s’entenen, es veuen bé i no generen confusions.
Un treball col·laboratiu per a la inclusió
S’ha constituït un grup de treball dins de la comissió d’accessibilitat universal de modes ferroviaris, coordinat pel servei d’Accessibilitat Universal i Senyalització Corporativa de Transport Metropolitans de Barcelona (TMB), amb la voluntat d’aplicar-lo també al transport per autobús.
El grup de treball, liderat per TMB, està format per representants de diversos operadors ferroviaris, com ara Ferrocarrils de la Generalitat Valenciana (FGV), Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC), Metro Bilbao, Metro de Madrid, Metro de Sevilla, Metro Ligero Oeste, Metro Málaga, Metro Tenerife i Renfe. A més, ha comptat amb el suport del Centre de Referència Estatal d’Autonomia Personal i Ajudes Tècniques (CEAPAT) i el col·lectiu universitari UNEIX.
També hi van participar diverses institucions i entitats inclusives, com ara el Consell Assessor de la Gent Gran, Femarec, Dincat, Ecom i Cocemfe, per garantir la representativitat i la diversitat dels perfils dels avaluadors.
La jornada d’ahir representa un pas important cap a un transport públic més accessible i inclusiu per a totes les persones.
L’accessibilitat cognitiva a Femarec
A Femarec oferim un Servei d’Accessibilitat Cognitiva, un servei d’adaptació de textos a Lectura Fàcil. La feina de validació només la poden fer persones amb dificultats de comprensió lectora i tenim un equip especialista format per persones amb discapacitat intel·lectual que avalua les barreres de comprensió cognitiva a partir de documents ja adaptats.
Amb l’adaptació de documents a Lectura Fàcil s’estan creant nous llocs de treball, la de les persones expertes en avaluació/validació que certifiquen que els continguts siguin entenedors. Amb aquest servei ajudem a crear i mantenir llocs de feina de qualitat per a persones de més de 45 anys amb discapacitat intel·lectual que es troben en procés d’envelliment prematur.