Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

L’accessibilitat cognitiva no és només la lectura fàcil

L’accessibilitat cognitiva no és només la lectura fàcil

L’accessibilitat cognitiva no és només lectura fàcil, un entorn és accessible de manera cognitiva quan totes les persones poden comprendre-ho i utilitzar-lo de manera senzilla. El dia a dia està ple de textos incomprensibles, carregats de paraules tècniques i estructures molt complicades, això inclou els prospectes mèdics, reglaments, lleis o contractes. Actualment, els lectors es veuen aclaparats per escrits saturats de terminologia tècnica i sintaxis complicades que acaben sent molt difícils d’interpretar per a moltes persones. Per posar remei a aquesta situació, apareix el concepte lectura fàcil que simplifica el text sense perdre el seu contingut original, és a dir, un mètode per fer una redacció i disseny més entenedors per a les persones amb discapacitat intel·lectual però també per a gent gran, persones amb problemes de memòria o de comprensió lectora, entre d’altres. La lectura fàcil presenta textos clars i fàcils de comprendre i té en compte el contingut, el llenguatge, les il·lustracions, la maquetació i el disseny dels tots materials. Professionals especialitzats treballen en l’adaptació dels continguts conforme a les regles contingudes en la norma UNE i les persones validadores realitzen el test de comprensió lectora com a garantia de qualitat del producte final. Aquestes són les encarregades de llegir i adaptar els diferents textos per fer-los més entenedors. La feina de validació només la poden fer persones amb discapacitat intel·lectual i especials dificultats. Alhora, aquesta tasca crea nous llocs de treball per al col·lectiu, que té fins al triple d’atur que la població sense discapacitat.

L’accessibilitat cognitiva abasta molts més àmbits que la lectura fàcil, són el conjunt de solucions que fan més fàcils i comprensibles els espais, els productes, els serveis, les tecnologies i els continguts, com per exemple, la senyalització d’una estació de metro o l’atenció al client d’una companyia expliquen la informació amb claredat. És fer el món més fàcil d’entendre. Beneficia a totes les persones, però sobretot a les persones amb dificultats de comprensió. L’accessibilitat cognitiva està inclosa en la Llei General sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. Aquesta llei es troba en el Reial Decret Legislatiu 1/2013 i des del 13 de gener de 2022, una nova modificació estableix les condicions d’exigència i aplicació de l’accessibilitat cognitiva. Si bé, un any després, encara no s’ha desenvolupat el reglament i som les entitats del tercer sector les que impulsem les adaptacions. Entre elles Dincat, que reclama més compromís de governs i empreses a l’hora de fomentar l’accessibilitat cognitiva, fita que sols serà possible si es disposen els recursos necessaris, a més de crear major quantitat de llibres i documents de lectura fàcil.

Cal utilitzar recursos com la lectura fàcil, els pictogrames i els sistemes alternatius de comunicació, entre d’altres per garantir l’exercici de drets en igualtats de condicions. És bona per a tothom, però especialment per aquelles persones que tenen més dificultats per entendre les coses, com les persones amb discapacitat intel·lectual, les persones grans, o les persones estrangeres que no entenen un idioma. Des de Femarec ajudem a complir amb la llei d’accessibilitat cognitiva que garanteix l’accés a la informació de forma entenedora per a totes les persones. Oferint un servei amb certificació de qualitat que valida l’accessibilitat dels missatges i que treballa perquè tota la informació sigui clara i fàcil. Coneix el nostre servei i millora l’accessibilitat cognitiva a la teva organització, contribuint a un món més inclusiu i acccessible per a totes les persones.

cognitiva

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat