Què en sabem de la nova Llei d’Habitatge 2023?
La setmana passada va entrar en vigor la nova Llei d’Habitatge que inclou nous conceptes que fins ara no havien format part de cap normativa, com la regulació dels preus del lloguer de zones tensionades, una nova definició de la figura dels grans propietaris i la creació d’un índex de referència que determinarà les rendes que es paguen pels pisos. També s’ha augmentat la protecció sobre els desnonaments de persones en situació de vulnerabilitat.
Sobre la relaxació dels requisits perquè l’administració pugui declarar una zona tensionada, a partir d’ara, la declaració es podrà fer efectiva quan es compleixi una de les dues condicions, és a dir, que l’esforç financer superi el 30% de la renda mitjana o que els preus hagin augmentat més de 3 punts per sobre l’IPC.
El text, que ha estat bloquejat més d’un any, també contempla un diferent repartiment de les despeses inicials entre el llogater i el propietari, és a dir les despeses de la gestió immobiliària i la formalització del contracte aniran a càrrec del propietari. Inclou incentius fiscals perquè els propietaris vegin atractives les rebaixes en els preus i així afavorir la mobilització del mercat dels habitatges buits. I per primer cop, es blinda els parcs públics d’habitatge, prohibint-se la venda a fons d’inversió, i s’amplien les reserves de sòl a habitatge protegit.
Una altra novetat és la millora de la regulació dels desnonaments i la protecció a les famílies en situació de vulnerabilitat, a partir d’ara, s’aplicarà un sistema d’arbitratge per arribar a acords entre llogaters i propietaris; i en cas de no arribar-hi, els serveis socials podran oferir solucions. A més, es prohibeixen els desnonaments sense prèvia comunicació de dia i hora.
Catalunya, que ja disposa d’un índex de preus regulador que va deixar d’aplicar quan el Tribunal Constitucional va tombar la llei catalana de regulació del lloguer, ara pot recuperar-ho, tenint en compte que caldrà homologar-lo amb la nova llei pel dret a l’habitatge estatal. A banda del tema de les àrees tensionades, i de la definició de gran tenidor per a propietaris amb més de cinc immobles, la nova llei estableix que aquest any el preu del lloguer no es pugui augmentar més del 2% i que l’any vinent no superi el 3%. A partir del 2025 es podran revisar aquests percentatges, però la llei estipula que mai podrà superar l’augment de l’IPC, a l’espera d’un nou índex més estable i segur.