Femarec millora la senyalització de les seves instal·lacions perquè siguin més accessibles
Femarec millora la senyalització de les seves instal·lacions perquè siguin més accessibles per a les persones ateses a l’entitat, especialment les que presenten dificultats de comprensió, com poden ser les persones amb discapacitat intel·lectual o els nouvinguts.
La millora de l’accessibilitat cognitiva en els edificis de l’entitat, és a dir, fer que les coses siguin fàcils d’entendre per a tothom, s’ha fet amb Wayfinding, un sistema de senyalització que guia a les persones amb l’objectiu que puguin orientar-se en un espai concret. Aquest sistema té en compte que les persones són diverses, venen d’altres cultures, parlen altres idiomes o bé tenen capacitats diferents, i per aquest motiu, es fan servir senyals, com per exemple, pictogrames o camins pintats a terra per facilitar la comprensió de l’espai.
Concretament, s’ha instal·lat un directori general en què es detallen els espais principals de Femarec a la recepció de l’entitat i s’ha dut a terme la senyalització viària de circuits interiors entre els edificis de l’entitat. En les pròximes setmanes també s’instal·laran rètols identificatius dels lavabos, sortides d’emergència, d’aules i espais d’atenció.
Aquestes accions tenen per objectiu millorar la vida de les persones amb especials dificultats i permetran:
- Reduir la dependència de la memorització com a eina per recordar informació i orientar-se en l’espai.
- Aportar major seguretat i control a les persones amb dificultats de comprensió en el coneixement de l’entorn.
- Millorar l’autonomia personal de les persones ateses a orientar-se en l’espai.
- Eliminar barreres que suposen la manca d’informació.
- Garantir el dret a l’accés a la informació i l’accessibilitat universal.
L’any 2019 Femarec va unificar tots els seus serveis en unes noves instal·lacions al barri del Bon Pastor de Barcelona, al carrer Torrent de l’Estadella, 46. El nou espai de grans dimensions compta amb 15.000m2. En els primers anys d’adaptació al nou local, es van instal·lar diferents rètols i senyalística per facilitar la mobilitat i la informació en l’espai. Malgrat tot, després d’una revisió, es va detectar la necessitat de continuar millorant la senyalística.
Les millores s’han pogut fer amb el suport del Departament de Drets Socials de la Generalitat en el marc dels ajuts que atorguen anualment per a projectes i activitats per a entitats de l’àmbit de polítiques públiques socials (COSPE 2023).
L’accessibilitat cognitiva, un dret universal
L’accessibilitat cognitiva és un dret recollit en la Convenció Internacional dels Drets de les Persones amb Discapacitat, que s’inclou dins del concepte d’Accessibilitat i Disseny Universal, i es concreta en la Llei General de drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social (normativa espanyola).
A finals de novembre el Govern de la Generalitat, també va aprovar el nou Codi d’Accessibilitat, un reglament que s’emmarca dins la Llei d’Accessibilitat, i que pretén eliminar les barreres físiques i cognitives. Amb l’accessibilitat cognitiva es garanteix l’autonomia de les persones, la igualtat d’oportunitats i la no discriminació de les persones amb discapacitat o amb altres dificultats d’interacció amb l’entorn, millorant així la qualitat de vida de les persones.
A Femarec també oferim un servei d’adaptació de textos a Lectura Fàcil, una altra forma de millorar l’accessibilitat cognitiva. Femarec té un equip especialista que avalua barreres de comprensió cognitiva a partir de documents ja adaptats. Aquest equip està format per persones amb discapacitat intel·lectual del nostre Centre Especial de Treball.
Amb el suport de: