Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

El Tercer Sector espera que el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital a la Generalitat simplifiqui els tràmits per accedir a l’ajut

El Tercer Sector espera que el traspàs de l’Ingrés Mínim Vital a la Generalitat simplifiqui els tràmits per accedir a l’ajut

Aquest desembre els Governs català i espanyol han acordat el traspàs de la gestió de l’Ingrés Mínim Vital (IMV) a la Generalitat. Des de La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya ho han celebrat, ja que consideren que és una oportunitat “única” per simplificar tràmits i avançar cap a la finestreta única, tot i que subratllen que “arriba tard”.

Actualment, a Catalunya no hi ha una gestió unificada de les dues prestacions que proporcionen uns ingressos mínims per cobrir necessitats bàsiques (la renda garantida de ciutadania, que depèn de la Generalitat, i l’ingrés mínim vital, que fins ara depenia de l’executiu central), això implica que les persones en situació de vulnerabilitat que necessiten tenir-hi accés han de passar per dos processos administratius diferents amb requisits també diferents.

És per això que la Taula del Tercer Sector Social creu que el traspàs és una oportunitat per avançar cap a una altra demanda històrica del sector: simplificar els tràmits burocràtics en una finestreta única social. “Ens hem de posar en la pell de les persones. Quan estàs en una situació d’emergència social que necessiten tenir accés a un ajut d’urgència per comprar menjar o pagar l’habitatge, no pots passar per un laberint llarg i exhaust de gestions administratives”.

La Taula també defensa que l’harmonització de les dues prestacions és indispensable per millorar la cobertura de l’ingrés mínim vital a Catalunya, que és molt baixa: només del 14,5%. De fet, Catalunya és a la cua dels territoris de l’Estat junt amb les Canàries i Balears (Asociación de Directoras y Gerentes de Servicios Sociales, publicat el maig de 2023). La Taula del Tercer Sector Social apunta que cal esperar a conèixer les condicions concretes de l’acord de traspàs entre els dos governs, tant pel que fa a la gestió com pels recursos econòmics i humans perquè “ens preocupa com es tradueix l’harmonització de les dues prestacions [la renda garantida de ciutadania i l’ingrés mínim vital] en requisits i procediments”.

Femarec, treballant per la inclusió

Des de l’any 1991, Femarec treballa per a la inserció sociolaboral de diversos col·lectius de risc, tals com persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever, persones en situació d’atur, joves o dones en situació vulnerable, entre d’altres. Femarec és una de les 3.000 entitats socials catalanes que formen part de la Taula del Tercer Sector Social i que lluiten contra la pobresa, l’exclusió i les desigualtats.

Nota de premsa via Taula del Tercer Sector.

 

CA EN ES
Accessibilitat