Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

El Congrés aprova eliminar la paraula “disminuïts” de la Constitució i substituir-la per “persones amb discapacitat”

El Congrés aprova eliminar la paraula “disminuïts” de la Constitució i substituir-la per “persones amb discapacitat”

Aquesta setmana el Congrés dels Diputats va aprovar l’eliminació de la paraula “disminuïts” de l’article 49 de la Constitució i substituir-la per persones amb discapacitat, una reivindicació històrica del sector de la discapacitat.

Encara que aquest canvi terminològic pot semblar simbòlic, és un gran avanç, ja que el llenguatge reflecteix una manera d’entendre la realitat. La paraula “disminuït” era ofensiva i s’havia quedat antiquada i ara, en canviar de terme, també canvia la percepció i es respecta i dignifica a les persones amb discapacitat.

Amb la modificació de l’article 49 Espanya s’ajusta a la nomenclatura fixada per la Convenció de l’ONU per a les Persones amb Discapacitat, del 2006, i que el govern espanyol va ratificar dos anys després.

Un pas més cap a la plena inclusió

El Comité de Entidades Representantes de Personas con Discapacidad (CERMI) alerten que aquest canvi no resoldrà la vida de les persones amb discapacitat i les seves famílies que diàriament es troben amb dificultats i barreres, però és un pas necessari per a la seva inclusió en la societat. En aquest sentit, reclamen més recursos i que es revisin polítiques que han quedat antiquades com la llei general de la discapacitat, l’antiga Lismi, que regula les polítiques d’inserció i ocupació del col·lectiu.

El text que es va aprovar recull que “els poders públics impulsaran polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat, en entorns universalment accessibles”. També s’hi afegeix que “s’atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat”.

Des de Plena Inlcusión esperen que la reforma constitucional serveixi d’impuls per avançar en els drets de les persones amb discapacitat. Recorden que, malgrat els significatius avanços aconseguits en els últims anys, encara hi ha drets fonamentals com: l’educació, l’ocupació, l’accés a la tecnologia o a l’habitatge, que no són iguals per a totes les persones. Esperen que les paraules vagin acompanyades d’accions de millora per al col·lectiu.

La reforma de la Constitució es va aprovar per 312 vots a favor i 32 en contra dels diputats de Vox. Ara caldrà que s’aprovi de forma definitiva la setmana que ve al Senat.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat