Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Diversitat en l’entorn social, comunitari o empresarial

Diversitat en l’entorn social, comunitari o empresarial

Quan es parla de diversitat, es pot pensar en les moltes cultures i ètnies que existeixen en un país determinat. No obstant això, la definició de diversitat va més enllà d’aquestes diferències. Es refereix a la qualitat de posseir varietat. Es refereix, per tant, a la identitat i individualitat de cada persona i a totes aquelles dimensions que ens acosten als altres i alhora ens diferencien com el capital sociodemogràfic (edat, sexe, ètnia, ideologia… ) o el capital humà (coneixements, experiències, habilitats… ). Una societat, comunitat o organització diversa conté una àmplia varietat de persones que representen diferents cultures, gèneres, trajectòries…, i reconèixer aquesta diversitat significa reconèixer la riquesa en les maneres d’ésser i fer i apreciar les singularitats i diferències de cada individu i totes aquelles característiques que ens fan úniques a les persones i que aporten valor i heterogeneïtat als grups. Respectar-la implica comprendre que totes les persones, independentment d’aquestes singularitats, tenim dret a participar de manera paritària ja sigui en una organització o bé a la comunitat en general.

La gestió d’aquesta diversitat ha de ser una estratègia destinada a integrar la diversitat present en una organització per potenciar-ne l’impacte positiu. Gestionar la diversitat en l’entorn laboral suposa valorar les persones que participen de l’organització des de la seva individualitat, tenint en compte les característiques que la defineixen en l’àmbit social i personal, tenint en compte la diversitat de perfils i les seves singularitats a fi de facilitar que puguin desenvolupar la seva feina en les millors condicions, creant, finalment, un valor afegit per les organitzacions que milloren el clima laboral, la confiança de l’equip, el foment de la innovació o la transmissió de coneixements, entre d’altres; al mateix temps que eleva el talent i facilita l’accés a nous mercats. El concepte de diversitat no és nou en les empreses, però ha cobrat importància en els darrers anys. De fet, la diversitat és la idea central que hi ha darrere la majoria de les iniciatives organitzatives destinades a crear equips més inclusius, però també més eficients i creatius que generin idees més àmplies i amb noves perspectives tan demandades en aquesta societat canviant.

El Programa Next Diversitat i Empresa és una iniciativa que pretén incorporar i potenciar la perspectiva de la diversitat a l’empresa i acompanyar col·lectius en situació de vulnerabilitat per millorar la seva ocupabilitat a través de l’esforç col·laboratiu d’organitzacions empresarials i entitats socials que uneixen esforços El Programa s’adreça a persones que pertanyen a un dels col·lectius vulnerables descrits a la Llei 27/2002, que poden disposar de certificació o informe del servei de referència que acrediti el seu estatus i que estan buscant feina i estan donades d’. alta al Servei Públic d’Ocupació de Catalunya com a Demandant d’Ocupació No Ocupada (DONO). Si voleu conèixer més sobre aquest programa, us deixem l’enllaç al web

Des de Femarec formen part del Programa Next Diversitat i Empresa que pretén avançar de la mà d’organitzacions empresarials i entitats socials cap a la inserció laboral i la formació de persones en situació de vulnerabilitat a través de la creació i seguiment d’Itineraris Individualitzats d’Orientació i sensibilitzar a petites i mitjanes empreses gràcies a l’elaboració i la implementació de Plans de Diversitat en les seves organitzacions. Aquest projecte ha estat impulsat i subvencionat pel Departament d’Empresa i Treball, finançat per la Unió Europea a través del fons Next Generation i coordinat conjuntament per ECAS, la federació d’entitats catalanes d’acció social, i PIMEC, la patronal de la micro, petita i mitjana empresa de Catalunya. A més d’aquestes dues organitzacions, col·laboren en el desenvolupament estratègic i operatiu del programa Femarec, Fundació Gentis i Fundació Intermèdia així com 31 entitats socials que són les encarregades de desplegar el programa arreu del territori.

Diversitat logotips

Font: Next Diversitat i Empresa | Entitats Catalanes d’Acció Social

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat