Dia Nacional de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat
Cada 3 de maig se celebra el Dia Nacional de la Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat. La Convenció sobre els Drets de les Persones amb discapacitat recull els drets humans i les llibertats fonamentals de les persones amb discapacitat. El seu objectiu és promoure, protegir i garantir que les persones amb discapacitat gaudeixen plenament i en igualtat de condicions de tots els seus drets i les seves llibertats.
Els estats que signen la Convenció es comprometen que es compleixin aquests drets. La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat es va signar el 13 de desembre de 2006 a Nova York. A l’Estat espanyol la va signar 30 de març de 2007 i va entrar en vigor el 3 de maig de 2008.
Enguany, per commemorar aquest dia, des del Comitè Estatal de Representants de les persones amb Discapacitat (CERMI), del qual Femarec forma part, han volgut posar el focus en els drets de la infància amb discapacitat i reclamen que aquesta qüestió ocupi una posició prioritària en les polítiques públiques perquè es garanteixin els seus drets.
Segons l’article 7 de la Convenció, els infants i adolescents amb discapacitat s’han de poder relacionar i interactuar com a iguals, en entorns compartits, accessibles, respectuosos i inclusius, sense separacions que els apartin de la vida en comunitat i tenen dret a expressar la seva opinió lliurement sobre totes les qüestions que els afecten, tant individualment com grupalment.
Més risc d’exclusió social
Els infants i adolescents amb discapacitat tenen més risc d’exclusió social i pateixen una doble discriminació quan s’hi suma algun altre factor: racial, ètnic, migrant, pobresa, família monoparental, ruralitat, entre altres.
Les nenes amb discapacitat estan més exposades a patir violència, lesions o abús o maltractament, entre d’altres per això reclamen que s’adoptin les mesures necessàries perquè puguin viure en igualtat de condicions.
També posen de manifest la importància de grantir una educació inclusiva de qualitat, el dret al lleure sense barreres, que es respecti la seva salut sexual i reproductiva i que s’incrementin els suports a les famílies.
Per aquests motius, des del CERMI reclamen que la infància amb discapacitat ocupi una posició de màxima rellevància en les polítiques públiques i que el sector de la discapacitat i la infància continuïn cooperant estretament per desenvolupar estratègies compartides de mutu reforç.
Llegeix el manifest sencer del CERMI: Construint avui l’Agenda Política de la Infància amb Discapacitat fins a l’any 2030.