Com podem reduir els nostres residus?
El millor residu és el que no es genera. Aquesta és una de les màximes de la Setmana Europea per la Prevenció de Residus, que comença demà fins al 23 de novembre, amb l’objectiu de sensibilitzar a la població sobre la prevenció de residus. Generant menys residus aconseguirem estalviar recursos naturals i reduir la contaminació.
A Catalunya encara queda molta feina per fer en aquest àmbit, i és que del total de residus municipals generats el 2022 (3,8 milions de tones) tan sols es van recollir selectivament el 45,3%, concretament 1.740.360 tones. Aquesta xifra representa un lleuger increment del 0,3% respecte al 2021, però encara no arriba als nivells exigits per Europa. L’objectiu de reciclatge fixat per la UE per al 2025 se situa al 55% dels residus generals, mentre que pel 2020 era del 50%. Segons l’Organització de Consumidors i Usuaris a Barcelona cada ciutadà genera 1,53kg de deixalles al dia.
Com podem prevenir els residus en el nostre dia a dia?
- Evitar les bosses de plàstic i envasos d’un sol ús
- Planificant les compres per evitar comprar productes innecessaris
- Comprant aliments a l’engròs
- Bevent aigua de l’aixeta
- Amb cuina de reaprofitament amb les sobres d’altres àpats
- Evitant imprimir documents si no és necessari
- Començar a produir compost
La prevenció de residus, no tan sols és reduir els residus que generem, sinó que s’emmarca dins de les denominades 3R (Reduir, Reutilitzar i Reciclar). La reutilització de productes és la segona millor opció per a la gestió dels residus, i ens permet allargar la vida útil dels objectes evitant malgastar més recursos naturals i estalviant recursos energètics. Els productes de segona mà, també suposen un estalvi econòmic perquè són més barats. I en últim lloc, el reciclatge permet recuperar els materials utilitzats i transformar-los perquè els residus passin a ser una font de matèries primeres secundàries.
Consulteu totes les accions que es realitzen amb motiu de la Setmana Europea de Residus.
Femarec i la gestió de residus
El reciclatge ha estat una de les principals activitats del Centre Especial de Treball (CET) de Femarec des de fa 30 anys. Recuperar els materials a través del nostre Servei de Gestió de Residus ens ha servit per generar nous llocs de treball per a persones vulnerables, en aquest cas amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental.
També recuperem i reparem màquines i dispositius per a la seva reutilització, tant de xapa com de mecànica i/o electricitat, de tot el territori espanyol. Estem especialitzats, entre d’altres, en màquines d’autovenda (vending), fonts d’aigua, cafeteres professionals, manoreductors, capçals i motoragitadors per al subministrament de begudes gasificades (cervesa de barril).