Dia Mundial del Clima: Què podem fer per lluitar contra l’emergència climàtica?
Segons l’Organització Meteorològica Mundial el 2023 ha estat l’any més càlid des del 1850, el 90% dels oceans van patir onades de calor i hi ha hagut un desgel sense precedents a les glaceres d’Europa i Amèrica del Nord.
Aquest canvi climàtic es deu a les activitats humanes. Amb l’augment de gasos d’efecete hivernacle, el canvi climàtic evolucionarà a un ritme molt més ràpid del previst i els seus efectes poden ser devastadors i provocar fenòmens meteorològics extrems i canviants, com la pujada del nivell del mar.
Des de l’any 1992 cada 26 de març es commemora el Dia Mundial del Clima una data que es marca en la Convenció Marc de les Nacions Unides sobre el canvi climàtic amb l’objectiu de conscienciar a la població sobre la importància que tenen les accions i activitats dels essers humans en la variació climàtica.
També és un dia per recordar quines accions pot fer cada persona per a la millora del medi ambient i contribuir així a complir amb un dels Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS), concretament l’ODS 13 de l’Acció pel clima.
Què podem fer en el nostre dia a dia per evitar el canvi climàtic?
- Estalviar aigua incorporant hàbits quotidians senzills.
- Utilitzar el transport públic sempre que sigui possible. És més eficient i contamina menys que el vehicle privat.
- Reduir residus evitant embolcalls innecessaris o comprant a granel.
- Estalviar energia. Mentre no estiguis fent anar un aparell electrodomèstic, desendolla’l.
- Compra productes de km0. Tria productes locals i de proximitat, la seva producció és més sostenible, ja que no requereixen transport.
Femarec i el medi ambient
Des dels nostres inicis, Femarec ha lligat la seva activitat a la preservació del medi ambient, promovent serveis i accions com el servei de Recollida Selectiva i Gestió de Residus o el de Recuperació i reparació de màquines i dispositius que faciliten a les empreses la correcta gestió i eliminació dels residus, la reutilització de materials i el foment de l’economia circular.
Així mateix, també s’esforça en aplicar en el dia a dia, sistemes de treball i processos productius que incorporin protocols i tecnologies el més respectuoses i sostenibles per tal de reduir al màxim l’empremta ecològica.
En aquest sentit, i en concordança amb els objectius que marca l’Agenda 2030 de les Nacions Unides per al desenvolupament sostenible, hem incorporat a les nostres instal·lacions una planta de producció d’energia solar de 55.000 KWh de potència, sistemes de reducció de consum energètic com il·luminació amb tecnologia LED en tot el centre, dispositius de subministrament d’aigua de baix consum, incorporació de vehicles elèctrics a la flota que presta els serveis de Gestió i Recollida selectiva i que recarreguem a les nostres instal·lacions amb l’energia de la planta fotovoltaica. També reutilitzem materials i elements com mobiliari recuperat, restes d’enderrocs per a la construcció de nous murs, etc.
L’emergència climàtica és un dels reptes més grans que com a humanitat hem d’afrontar adoptant tots els canvis d’hàbits i costums necessaris per permetre a les generacions futures poder continuar gaudint d’aquest meravellós planeta que tenim.