Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Dia Mundial de la Salut Mental: “Un dret humà universal”

Dia Mundial de la Salut Mental: “Un dret humà universal”

Avui 10 d’octubre se celebra el Dia Mundial de la Salut Mental, una commemoració promoguda el 1992 per la Federació Mundial de la Salut Mental  (WFMH) per equiparar la salut mental amb la física. A més es pretén visibilitzar els trastorns de salut mental, lluitar contra l’estigma que pateixen les persones afectades i defensar els drets d’aquest col·lectiu.

Enguany el lema escollit per la jornada d’avui ha estat “Salut Mental, dret humà universal”, reivindicant la salut mental com un dret inherent a la condició humana, indispensable per gaudir d’una vida digna, que no coneix d’ideologies, gènere, origen, ni classe social.

Segons l’Enquesta de Salut de Catalunya (2022), una quarta part de la població té malestar emocional i les dones en són les grans damnificades amb un 30%, 18 punts per sobre respecte els homes. A més, la probabilitat de tenir depressió és més elevada en la població femenina i en les persones en risc d’exclusió social.

També cal destacar que una de cada set persones joves experimenta algun trastorn de salut mental a Catalunya.  Així ho recull la radiografia ‘La situació de salut mental en el jovent català, elaborada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i la Federació Salut Mental de Catalunya (SMC)’.

385837626 708444091318059 8948818465585519384 n

Des de Salut Mental Catalunya reclamen més recursos a les administracions per poder garantir una atenció de qualitat i sobretot comunitària, empoderadora i respectuosa amb els drets. L’entitat commemorarà avui el Dia Mundial de la Salut Mental a partir de les 16:00 h de la tarda al Born Centre de Cultura i Memòria de Barcelona.

Salut Mental Catalunya posa a l’abast diferents recursos clau per a la prevenció recuperació en salut mental: assessorament, consells sobre salut mental, xarxa associativa o formació, entre altres.

Servei de Salut Mental de Femarec

Els empleats del Centre Especial de Treball (CET) de Femarec compten amb l’Equip d’Intervenció Social que s’encarrega de donar suport a les persones treballadores amb problemes de salut mental i discapacitat intel·lectual. Des de l’any 2001 es va posar en marxa el Servei de Salut Mental per atendre a les persones des d’una perspectiva  rehabilitadora, inclusiva i normalitzadora, amb l’objectiu d’augmentar la seva qualitat de vida en l’entorn personal i laboral.

El Servei de Salut Mental pretén acompanyar a les persones i actuar com un agent preventiu. A través d’aquest servei, s’organitzen diferents activitats i tallers de prevenció, com per exemple, de benestar emocional o relaxació i meditació, per evitar que les situacions de patiment augmentin. També es duen a terme accions de suport de caire psicopedagògic per atendre a persones amb patologies concretes i l’equip està en constant formació per abordar diferents situacions. D’altra banda, també disposem de grups de famílies, un espai de cures i d’ajuda mútua on poder compartir situacions i experiències viscudes.

A més, Femarec forma part de la Taula de Salut Mental del Districte de Sant Andreu de Barcelona que preten connectar els agents del territori implicats en aquesta matèria.

 

 

 

 

Accessibilitat