Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Servei de suport a l’exercici de la capacitat de les persones amb discapacitat i problemes de salut mental

Servei de suport a l’exercici de la capacitat de les persones amb discapacitat i problemes de salut mental

Femarec compta des del 2012 amb el Servei de suport a l’exercici de la capacitat per oferir assessorament legal i social a les persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental del nostre Centre Especial de Treball (CET) i a les seves famílies.

El projecte, que és possible gràcies al suport de l’Àrea d’Igualtat i Sostenibilitat Social de la Diputació de Barcelona, pretén fomentar les capacitats de les persones per prendre decisions i prevenir l’excés de mesures de suport en matèria jurídica, garantint els seus drets recollits en la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (CDPD).

En la Convenció s’exposa que les persones amb discapacitat tenen dret al reconeixement de la seva personalitat jurídica en tots els aspectes de la seva vida. Els organismes, les institucions i els professionals han de garantir el suport necessari perquè les persones puguin exercir la seva capacitat jurídica. En aquest sentit, el document detalla que per garantir-ho cal:

  • Conservar la capacitat jurídica de les persones
  • Respectar la seva autonomia i dignitat
  • Derogar pràctiques que portin a la discriminació
  • Accedir a la justícia en igualtat de condicions
  • Poder escollir on i amb qui viure
  • Posseir i controlar la seva economia en igualtat de dret
  • Oferir suports d’acord amb la seva personalitat, anhels i habilitats naturals

Les persones amb discapacitat intel·lectual o trastorn mental tenen dret a prendre les seves pròpies decisions i s’ha de respectar la seva autonomia individual i la seva independència. Des de Femarec treballem per fomentar la seva participació i inclusió plena en la societat, generant igualtat d’oportunitats i accessibilitat.

Quan l’Equip d’Intervenció Social (EIS) detecta la necessitat de suport en la seva capacitat jurídica es trasllada a l’Àrea Jurídica (AJ) de l’entitat. S’analitza si la persona requereix un suport formal i són els mateixos usuaris els que determinen l’abast d’aquest suport i la persona que els assistirà, fomentant la seva autonomia.

El Servei de suport a l’exercici de la capacitat també treballa en la sensibilització de les famílies sobre les mesures de suport existents. És per això que també es programen xerrades per exposar de manera entenedora les institucions jurídiques i els procediments legals de protecció a les persones amb discapacitat.

Tal com s’estableix en la Convenció, també s’ofereix el servei de facilitació per afavorir l’accessibilitat cognitiva de la persona usuària en un procediment judicial. Els experts de l’Àrea Jurídica (AJ) actuen com a facilitadors, és a dir,  s’encarreguen de fer entendre a la persona amb discapacitat els seus drets, el funcionament del procés judicial i la seva finalitat. El facilitador també adapta tota la informació i documentació en un llenguatge comprensible perquè la persona usuària pugui respondre i intervenir en el procés judicial amb totes les garanties.

Amb la col·laboració de:

Capacitat DB

Accessibilitat