El 6 de maig tindrà lloc la cimera social per afrontar la sequera
És una realitat innegable que la situació de sequera ha afectat i afecta molt al nostre territori. El 2022 es va tancar amb un dèficit hídric entorn del 40% i actualment ja són 26 comarques, 550 municipis i 6,7 milions de persones les afectades per l’alerta de sequera. És precisament una de les conseqüències del canvi climàtic que ja estem experimentant; això és evident quan es comparen les precipitacions estacionals registrades durant un llarg període amb les que succeeixen en altres parts d’Europa. És per això que l’escassetat d’aigua és més freqüent i intensa en l’actualitat, la qual cosa ens porta a intensificar la cerca de mesures necessàries per mitigar i controlar aquests impactes, entre altres accions encaminades a la protecció del nostre patrimoni natural.
Els efectes del canvi climàtic no sols són evidents en el medi natural. Segons l’informe realitzat pel Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC) afirma, entre d’altres coses, la necessitat d’una reducció profunda, ràpida i sostinguda de gasos d’efecte hivernacle. Actualment, l’augment de la temperatura ja se situa en els 1,1℃ per sobre dels nivells preindustrials. La principal causa d’aquest escalfament ha estat la crema de combustibles fòssils així com un ús desigual i insostenible de l’energia i el sòl. Una de les conseqüències visibles són els fenòmens meteorològics extrems que cada cop es donen més sovint, són més intensos i freqüents, un d’aquests fenòmens és se’ns dubte, la sequera.
Moviments socials i ambientals impulsen una cimera social per afrontar la situació de sequera i promoure una nova cultura de l’aigua. Tindrà lloc el proper 6 de maig de 2023 amb l’objectiu d’elaborar un document amb propostes enfocades a la gestió dels diferents escenaris de sequera tal com recull en el seu article xarxa.net.
Les entitats convocants de la cimera social per afrontar la sequera: Aigua és Vida, Associació de Municipis i Entitats per l’Aigua Pública (AMAP), Ecologistes en Acció, Enginyeria Sense Fronteres, Plataforma en Defensa de l’Ebre, Grup de Defensa del Ter, Moviment per l’Aigua Pública i Democràtica a l’AMB, Aigua és Vida Girona, Taula del Llobregat, Taula de l’Aigua Terrassa.
Des de Femarec donem suport a la necessitat de cercar mesures urgents per fer front a l’emergència climàtica i aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050, és a dir, que les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle s’equilibrin amb les que el planeta absorbeix de manera natural. El nostre futur i el del nostre planeta depèn d’això.