Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Amb motiu del Dia de la Terra 2023 fem una crida a “Invertir en el nostre planeta”!

Amb motiu del Dia de la Terra 2023 fem una crida a “Invertir en el nostre planeta”!

Amb motiu del Dia Mundial de la Terra que se celebra aquest dissabte 22 d’abril sota el lema “Inverteix en el nostre planeta” creiem necessari reflexionar sobre la nostra relació amb el planeta i la importància de transformar-se en una empresa sostenible. Les darreres conclusions de l’informe anual sobre l’estat del clima en Europa (ESOTC) publicades aquesta setmana pel servei de Canvi Climàtic de Copernicus mostra que la temperatura mitjana a Europa l’any 2020 va ser la més alta registrada i l’any 2022 la segona, augmentant el doble de la mitjana mundial dels altres continents. També s’han observat canvis significatius en la precipitació i la quantitat de neu, i l’increment i intensitat d’esdeveniments climàtics extrems com les onades de calor i les tempestes. Amb totes aquestes dades, és evident, la necessitat urgent de prendre mesures per abordar el canvi climàtic i els seus impactes, i de treballar junts com a societat per reduir les emissions de gasos d’efecte d’hivernacle i limitar l’escalfament global i això implica, sense cap mena de dubte, una aposta per la sostenibilitat empresarial de manera immediata i efectiva.

Però, a què ens referim quan parlem de sostenibilitat empresarial?
La sostenibilitat es basa a assegurar les necessitats del present sense comprometre les del futur. És a dir, sense comprometre la disponibilitat i la qualitat dels recursos, garantint que les generacions del demà puguin disposar d’un planeta en les mateixes condicions que nosaltres. Una empresa sostenible busca equilibrar la rendibilitat econòmica amb la responsabilitat social i ambiental, enfocada a aconseguir un desenvolupament sostenible, tenint en compte la petjada ecològica que deixa en el planeta, preocupant-se per minimitzar els impactes negatius en el medi ambient, promovent la igualtat i el benestar social, fomentant pràctiques transparents en la seva gestió i respectant els drets humans.

L’emergència climàtica és un dels majors desafiaments que enfrontem en aquest moment, i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides són una guia important per a abordar aquests desafiaments. Però per assolir la sostenibilitat, la col·laboració de tothom és essencial i us volem aportar tres accions que podeu adoptar dins de les nostres organitzacions.

  • Reduir i economitzar els recursos energètics impulsant millores en l’aïllament i temperatura dels espais, optar per energies renovables i evitar qualsevol pèrdua d’energia, així com fomentar la utilització de transport sostenible per reduir el nostre impacte ambiental.
  • Aprofitar recursos, serveis locals i de proximitat incorporant mesures de resiliència i gestionant l’exposició davant els riscos amb un enfocament econòmic, social i ambiental. A més, de garantir una cadena de subministrament ètica i responsable.
  • Apostar pels principis de l’economia circular o verda. Som conscients que els recursos del nostre entorn són limitats, per tant, fomentem el reciclatge, la reutilització i la reparació d’aquests promovent la gestió dels recursos de manera eficient al mateix temps que disminuïm la generació de residus. L’economia circular i la gestió intel·ligent dels residus tenen el potencial de reduir una tercera part dels gasos d’efecte hivernacle.

Des dels inicis de Femarec vam entendre que calia treballar per una convivència sostenible entre desenvolupament econòmic, la preservació del medi ambient i la inserció sociolaboral de les persones en situació de vulnerabilitat a través d’activitats alienades amb les 5R de l’ecologia: “reduir”, “reciclar”, “reutilitzar”, “reparar” i “recuperar”.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat