Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

L’ONU adverteix que la terra va “de l’escalfament global a l’ebullició global”

L’ONU adverteix que la terra va “de l’escalfament global a l’ebullició global”

El mes de juliol que estem a punt d’acabar porta camí de ser el més calorós de la història. Davant d’això l’ONU adverteix que el canvi climàtic ja és aquí i que la terra ha deixat enrere l’etapa de l’escalfament global i obre la de l’ebullició global.

Aquest mes de juliol del 2023 està a punt d’esdevenir el mes més càlid al món des del 1940. Les dades que ajuden a arribar a aquesta conclusió són les del Centre Europeu de Previsions Meteorològiques a Mitjà Termini (ECMWF, per les seves sigles en anglès). Les tres primeres setmanes d’aquest juliol s’ha registrat una temperatura mitjana global de 16,95 °C. Es tracta de la mitjana més alta detectada mai en les tres primeres setmanes d’un mes des del 1940, quan comencen els registres de l’ECMWF. Per això, aquest dijous en un comunicat conjunt amb l’Organització Meteorològica Mundial (OMM) afirmen que “és pràcticament segur que la temperatura mitjana mensual completa del juliol del 2023 superi “la màxima registrada el juliol del 2019” per un “marge important”.

 

TempJuliol

 

Temperatura disparada al juliol

Si es comparen les dades provisionals dels 23 primers dies d’aquest juliol de l’ECMWF amb la mitjana del mateix període de tots els mesos de juliol des del 1940, el juliol del 2023 “clarament destaca” com el més calorós d’aquesta sèrie històrica. “És poc probable que el registre de juliol sigui un cas aïllat aquest any, ja que les previsions estacionals indiquen que les temperatures a les zones terrestres probablement estan molt per sobre de la mitjana”, avisa Carlo Buontempo, director del Servei de Canvi Climàtic de Copernicus (C3S) de l’ECMWF, que atribueix aquestes temperatures de rècords a “les emissions antropogèniques”.

També des de l’ONU alerten que l’escalfament global del planeta és una realitat. “El clima extrem que ha afectat molts milions de persones aquest juliol és malauradament la dura realitat del canvi climàtic i un tast previ del futur”, diu el secretari general de l’OMM, Petteri Taalas. Per això, avisa que “reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle és més urgent que mai”.

 

sequera

 

Nous rècords

Diversos serveis meteorològics i hidrològics estatals han comunicat enguany nous rècords de temperatura diaris. És el cas de la Xina, que va registrar el 16 de juliol a Turpan a Xinjiang un rècord de 52,2 °C. Segons informació provisional de l’ECMWF, el rècord de temperatura per a l’Europa continental de 48,8 °C mesurat a Sicília l’11 d’agost de 2021 no s’ha batut en aquesta onada de calor.

 

El llindar de l’1,5 ºC

En els Acords de París pel clima els estats es van marcar com a límit un augment d’1,5 °C de la temperatura global respecte als nivells preindustrials (1850-1900). L’OMM alerta de l’alta possibilitat que almenys en un dels pròxims cinc anys se superi “temporalment” aquest llindar.

Segons el Grup Intergovernamental d’Experts sobre el Canvi Climàtic (IPCC, per les seves sigles en anglès), si se supera l’increment dels 1,5 °C, hi ha el risc que el nivell del mar augmenti un metre i que s’incrementin els fenòmens extrems com onades de calor, sequeres o fortes tempestes.

On sí que s’han registrat nous rècords és a Catalunya. El pantà de Darnius Boadella i la localitat de Navata (ambdós a l’Alt Empordà) van registrar el 18 de juliol la temperatura més alta a Catalunya des que hi ha dades oficials, segons el Servei Meteorològic de Catalunya (SMC). En concret, en aquests dos punts de l’Alt Empordà es van assolir els 45,1 graus, 1,3 punts més que la xifra fins ara més alta, l’enregistrada a Alcarràs (Segrià) el 2019 amb 43,8 graus.

 

Plaques
Muntatge de l’ampliació de les plaques fotovoltaiques al terrat

 

Compromís mediambiental de Femarec

Des de 1991 a Femarec treballem per la preservació del medi ambient i per la conscienciació social del greu problema climàtic al que ens enfrontem. En aquest sentit, tots els serveis que desenvolupem són sempre de l’àmbit mediambiental i apostem decididament per adaptar les infraestructures de l’entitat i implementar protocols d’actuació que permetin reduir al màxim la petjada de carboni que genera la nostra activitat.  Així, darrerament hem ampliat la nostra planta de generació fotovoltaica augmentat la seva potència a 55.000 kWh d’energia l’any, que ens permet estalviar l’emissió de més de 13 TM de CO₂,, també hem iniciat l’actualització de la flota de vehicles amb la incorporació  de noves unitats 100% elèctriques i de 0 emissions de CO₂. Per compromís i responsabilitat envers les persones i el món estem convençuts que aquesta és  la millor inversió de futur que podem fer. La solució a aquesta greu crisi global encara és a la nostra mà i no podem defugir-la, actuem abans de que ja no sigui reversible. 

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat