Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Accessibilitat Cognitiva, la comunicació sense barreres

Accessibilitat Cognitiva, la comunicació sense barreres

L’Accessibilitat Cognitiva és una part cada vegada més important de l’experiència de les persones amb la informació i l’entorn, ajudant a garantir que independentment del seu nivell d’habilitats o capacitats, totes les persones puguin participar, opinar i prendre decisions sobre la vida diària, facilitant al mateix temps la seva interacció social. És la característica dels elements que afavoreix la comprensió, assegurant que qualsevol persona amb dificultats de comprensió pugui comprendre-ho de manera eficaç. Fent el món més fàcil d’entendre i dissenyat per a ser de lectura fàcil per a les persones amb discapacitat, però també per aquelles que poden tenir dificultats per comprendre el contingut a causa de la barrera de l’idioma o al context cultural.

Però a què ens referim quan parlem d’accessibilitat cognitiva? És la condició que tenen les coses, els espais o els textos que fa que siguin entenedors per a totes les persones. Això vol dir que es tracta d’una característica dels elements, ja sigui una pàgina web, un programari o un dispositiu mòbil, que facilita la seva comprensió i ús per part de qualsevol persona. I per a garantir-la s’han de tenir en compte certs aspectes com la llegibilitat del text, el disseny intuïtiu o la simplicitat de les instruccions. Tot això contribueix a reduir l’esforç mental requerit per a comprendre i utilitzar el producte, la qual cosa permet que ho facin tant persones amb discapacitat com sense ella.

Des de gener de 2022, la modificació de la Llei General sobre els Drets de les persones amb discapacitat estableix les condicions d’exigència i aplicació de l’accessibilitat cognitiva i el dret que tenen totes les persones a accedir de manera entenedora a la informació. Complir amb aquesta obligació legal és fonamental per a garantir que totes les persones puguin accedir i comprendre la informació de manera equitativa, evitant situacions d’exclusió o discriminació.

Des de Femarec disposem d’un equip especialista que avalua barreres de comprensió cognitiva partir de documents ja adaptats. Aquest equip està format per persones amb discapacitat intel·lectual del nostre Centre Especial de Treball, experts en el tema i que estan familiaritzats amb les eines i tècniques necessàries per a dur a terme aquest tipus d’avaluació.

Si necessites contractar els serveis d’Accessibilitat Cognitiva o conèixer com podem acompanyar-te en la millora dins de la teva empresa o organització, no dubtis a contactar amb nosaltres a aquí

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat