Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

2023 queda a mig camí de la consecució dels ODS

2023 queda a mig camí de la consecució dels ODS

L’Agenda 2030 amb els 17 ODS o Objectius de Desenvolupament Sostenible és un pla d’acció a favor de les persones, el planeta i la prosperitat, que també té la intenció d’enfortir la pau universal i l’accés a la justícia i els seus objectius persegueixen la igualtat entre les persones, protegir el planeta i assegurar la prosperitat com a part d’una nova agenda de desenvolupament sostenible. Però com avancem cap a la consecució dels Objectius de Desenvolupament Sostenible a mesura que ens acostem a aquesta data?

Les Nacions Unides van adoptar els Objectius de Desenvolupament Sostenible – ODS per a 2030. Una estratègia que vol regir els programes de desenvolupament mundials i on els Estats es van comprometre a mobilitzar els mitjans necessaris per a la seva implementació mitjançant aliances centrades especialment en les necessitats dels més pobres i vulnerables. 2023 queda a mig camí de la consecució dels objectius marcats per Nacions Unides i és un bon moment per aturar-nos i valorar en quin punt ens trobem. Ara per ara s’han aconseguit importants progressos en el món en alguns àmbits clau com la millora de la salut maternoinfantil, l’ampliació de l’accés a l’electricitat i l’augment de la representació de les dones en les institucions. Quant a la salut maternoinfantil, s’ha assolit una reducció significativa de la taxa de mortalitat infantil a escala global, passant de 12,6 per cada 1.000 nascuts vius en 1990 a 4,2 en 2019. També s’ha obtingut una reducció de la taxa de mortalitat materna, si bé encara hi ha molt per fer per a arribar a l’objectiu fixat per a 2030. Pel que fa a l’accés a l’electricitat, s’ha aconseguit un gran avanç, especialment als països en desenvolupament. Pel que fa a les dades més negatives, destaca especialment la seguretat alimentària que ha empitjorat en els darrers anys, segons l’informe de la FAO “La seguretat alimentària i la nutrició al món” on indiquen que 821 milions de persones pateixen fam crònica al món. La situació és encara pitjor per a les dones, nenes i nens, que representen la majoria de les víctimes de la fam. Però la inseguretat alimentària no és només un problema de falta de menjar. També es tracta de la qualitat i disponibilitat dels aliments. La contaminació de l’aigua i de l’aire, així com la mala qualitat dels sòls a causa de l’ús intensiu d’agroquímics estan comprometent la disponibilitat i qualitat dels aliments. A això se sumen les alteracions climàtiques, que cada vegada són més freqüents i intenses, la qual cosa impacta directament en la producció agrícola.

El progrés en la consecució dels 17 Objectius de Desenvolupament Sostenible – ODS revela que les persones més vulnerables són les més greument afectades. Encara que s’han aconseguit alguns avanços significatius, el ritme general és lent i queda molt per fer per a assolir la igualtat, la justícia social i un medi ambient sostenible per a tots. Els 17 objectius abasten una àmplia gamma de temes clau, des d’erradicar la pobresa extrema fins a aconseguir la igualtat entre els gèneres i lluitar contra el canvi climàtic. El projecte social i mediambientalment de Femarec s’alinea amb aquests objectius i treballa dia a dia des dels seus inicis al servei de les persones i per la cura del medi ambient.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat