Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Edatisme: a més edat, major dificultat per aconseguir oportunitats laborals.

Edatisme: a més edat, major dificultat per aconseguir oportunitats laborals.

Major de 45 anys i en recerca de feina? És possible que et trobis amb l’edatisme laboral. L’edatisme és una forma de discriminació per una qüestió d’edat i en el món laboral hi és ben present. Malgrat els avanços cap a una economia intergeneracional, molts prejudicis i discriminació existeixen dins del mercat laboral. Segons dades de l’Idescat, entre les persones de més de 50 anys es dispara l’atur de llarga durada i especialment entre les dones. Aquesta situació pot ser descoratjadora i afectar greument la seva qualitat de vida. És important destacar que aquestes persones no estan soles en la seva lluita contra la desocupació a llarg termini. En els últims anys, s’ha advocat per una economia intergeneracional per fomentar l’ocupació per a totes les persones, independentment de la seva edat, promovent la diversitat generacional i reconeixent les habilitats i experiències úniques que cada grup d’edat pot aportar. No obstant això, encara queda molt per fer per aconseguir una veritable inclusió laboral intergeneracional. La discriminació per edat continua sent un problema real en molts sectors i és per aquest motiu, que cal impulsar un canvi en la mentalitat de les empreses i reformular noves polítiques públiques que permetin avançar cap a una economia més justa i integradora.

A pesar que l’experiència i els coneixements són qualitats valuoses en qualsevol lloc de treball, els prejudicis sobre les capacitats i la salut de les persones sèniors continuen sent una realitat, el conegut com edatisme. La falta d’oportunitats laborals, juntament amb la discriminació basada en l’edat, fa que sigui difícil per a elles trobar una feina estable i ben remunerada. A més, aquests prejudicis també poden portar a estereotips negatius sobre el seu perfil laboral, sovint se’ls veu com a persones poc adaptades als canvis tecnològics o incapaços d’aprendre noves habilitats digitals. Tanmateix, això no sempre és cert: moltes d’elles estan disposades i són molt capaces d’aprendre tecnologia avançada i essent, fins i tot, més acurades en el seu ús.

Les dades de l’Enquesta de Població Activa (EPA) de l’últim trimestre de 2022 revela un nou revés al talent sènior i confirmen les enormes dificultats de les persones treballadores majors de 50 anys per a mantenir l’ocupació o trobar un nou, en cas de perdre’l. La dada és prou reveladora: 1 de cada 3 persones aturades a Espanya és major de 50 anys. Així mateix, segons les projeccions de població 2022-2027 de l’INE, el percentatge de perfils sèniors anirà en augment fins a l’any 2050. Davant aquesta nova realitat, el talent sènior ha de continuar teixint un mercat laboral capaç de fer front a les situacions adverses, prenent com a referència la necessitat d’una clara aposta per la diversitat generacional i la fi de l’edadisme dins del mercat laboral.

Des de la nostra entitat, treballem per a la inserció laboral del col·lectiu sènior a través de la formació ocupacional i la professionalitzadora, a més a més, de desenvolupar programes específics d’orientació que exploren les aptituds, actituds, necessitats i aspiracions de cada persona per millorar el seu grau d’ocupabilitat.

Write a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Accessibilitat