“Reimagina, recrea i restaura” en el Dia Mundial del Medi Ambient
Segons l’ONU, cada tres segons, el món perd una superfície de bosc equivalent a un camp de futbol i, només en l’últim segle, hem destruït la meitat dels nostres aiguamolls. A més, hem perdut el 50% de nostres esculls de coral i per al 2050 podrien desaparèixer fins al 90%, inclús si l’escalfament global es limita a un augment d’1,5°C.
La situació és límit: les emissions globals de gasos d’efecte hivernacle han augmentat durant tres anys consecutius i el planeta està a un pas d’un canvi climàtic potencialment catastròfic. A més, també des de l’ONU sostenen que l’aparició de la Covid-19 també ha demostrat lo desastroses que poden ser les conseqüències de la pèrdua d’ecosistemes: en reduir l’àrea d’hàbitat natural per als animals, hem creat les condicions ideals perquè els patògens, com els coronavirus, es propaguin.
Davant d’aquest gran problema, l’ONU reclama durant el Dia Mundial del Medi Ambient, demà 5 de juny, la restauració d’ecosistemes amb el lema “Reimagina, recrea, restaura”.
Restaurem els ecosistemes
Restaurar els ecosistemes significa prevenir, aturar i revertir aquest dany, passar d’explotar la natura a curar-la. Per això, i precisament en aquest dia, arrencarà el Decenni de les Nacions Unides sobre la Restauració d’Ecosistemes (2021-2030), una missió global per reviure milers de milions d’hectàrees. Només amb ecosistemes saludables podem millorar els mitjans de vida de les persones, contrarestar el canvi climàtic i aturar el col·lapse de la biodiversitat.
Els ecosistemes es defineixen com la interacció entre els organismes vius i el seu entorn. La seva restauració és una tasca global que suposa reparar mils de milions d’hectàrees de terra per tal que la gent tingui accés a aliments, aigua potable i feina. Significa aconseguir que tornin les plantes i els animals que estan a punt d’extingir-se, des dels cims de les muntanyes fins les profunditats del mar. Però també inclou totes les petites accions que podem realitzar cada dia: cultivar arbres, enverdir les ciutats, repoblar els jardins amb espècies silvestres o netejar les escombraries dels rius i costes.
Femarec i el Medi Ambient
Des de Femarec, treballem des de 1991 per la cura del medi ambient des de totes les nostres accions. La sostenibilitat i l’economia circular son dos dels pilars que guien les nostres actuacions. En aquest sentit, des del Servei Prelaboral i el SISL de l’entitat, han preparat un vídeo que mostra el funcionament del servei de recollida d’oli de cuina usat que gestionen:
Reflexionem i repensem el nostre dia a dia, vetllem pel Medi Ambient!