
Treballem el benestar integral de les treballadores del CET amb l’hidrocinèsia
Una desena de treballadores del Centre Especial de Treball han participat en l’activitat d’hidrocinèsia, més coneguda com a teràpia aquàtica, per millorar la seva salut i benestar des d’una perspectiva integral i respectuosa.
El Centre Poliesportiu municipal Can Ricard ha estat l’escenari en el qual s’han dut a terme les sessions, que s’han desenvolupat en horari laboral i en el marc de les activitats que s’organitzen a favor de la salut de les treballadores.
Durant 6 sessions de dues hores cadascuna s’han pogut desenvolupar activitats terapèutiques que aprofiten les propietats de l’aigua, com la flotabilitat o la resistència.
Coneix els beneficis que aporta l’hidrocinèsia al cos i a la ment
La pràctica dins l’aigua és una bona alternativa per a les persones amb discapacitat per a practicar exercici, ja que facilita el moviment amb més llibertat i seguretat. A diferència de les activitats de gimnàs que anomenem “terrestres”, que sovint són més exigents i limitants, l’aigua permet adaptar millor els exercicis a les diferents capacitats individuals.
A més a més, l’hidrocinèsia permet millorar molts aspectes del cos i la ment:
- Sistema circulatori: millora la circulació sanguínia, l’oxigenació dels teixits i el rendiment cardíac.
- Sistema respiratori: afavoreix la capacitat pulmonar i ajuda a treballar la respiració.
- Sistema neurològic: alleuja la tensió que es pot haver acumulat, millorar el sentit del moviment i és molt útil en casos de malalties congènites o degeneratives.
- Sistema osteomuscular: ajuda al treball dels músculs, així com la seva mobilitat i treballa en l’enfortiment de les articulacions.
- Sistema renal: provoca una disminució de la tensió arterial i una millora de la filtració renal. Això ajuda a mantenir un bon funcionament dels ronyons.
- En l’àmbit psicològic: promou la relaxació, la sensació de seguretat, redueix l’estrès i fa més fàcil i còmode la pràctica de l’exercici físic.
Això no només aporta beneficis físics i orgànics, sinó que també reforça la confiança, el benestar emocional i ajuda a establir hàbits de pràctica regular i positiva.
Fem xarxa i construïm comunitat
Aquesta activitat ens ha posat en contacte un any més amb els estudiants de grau superior en Condicionament físic de l’Institut d’Esports de Barcelona (IEB).
L’experiència neix de la voluntat de posar en contacte els estudiants amb entitats i grups amb necessitats especials (embarassades, persones amb discapacitat, nadons, gent gran, lesionats), de manera que puguin desenvolupar el programa pedagògic InnovaFP i coneguin les diferents realitats socials i laborals que es trobaran un cop es graduïn.
Els estudiants s’han encarregat de planificar sessions individuals d’hidrocinèsia per a les treballadores de Femarec, treballant l’aprenentatge competencial i significatiu i desenvolupant el projecte “Posa’t a la seva pell”, promogut gràcies al conveni de col·laboració amb el Departament d’Educació.
Aquest contacte amb alumnes se suma a les sinergies que desenvolupa Femarec amb actors locals, així com la ubicació escollida, que permet als usuaris conèixer el barri i les instal·lacions municipals disponibles per a tots ells.
Aquesta activitat forma part de les accions d’acompanyament especialitzat i de suport sociolaboral de les persones amb discapacitat dels CETs i les seves famílies (Equips Multidisciplinars de Suport). A més, aquesta actuació està impulsada i promoguda pel Departament d’Empresa i Treball i cofinançada pel Fons Social Europeu Plus de Catalunya.