Aprendre català, una eina per trobar feina
Des de Femarec, un any més, hem implementat el Servei d’Anàlsi de l’Ocupabilitat i Atenció Social (SAO) amb el suport el Departament de Cultura de la Generalitat. Es tracta d’un itinerari que pretén fomentar la inserció laboral de persones en risc d’exclusió social amb l’adquisició de competències lingüístiques en llengua catalana, entenent l’idioma com una eina de treball indispensable en la cerca de feina. Aquest itinerari s’ha dissenyat específicament per potenciar l’ús de la llengua catalana d’aquestes persones, ja que és necessari per a una completa inserció laboral i social en la realitat de Catalunya.
El programa va dirigit a persones en risc d’exclusió social, amb dificultats per trobar o mantenir una feina, o bé amb la necessitat de millorar les seves competències lingüístiques en llengua catalana.
Els objectius del projecte són:
- Facilitar el coneixement de la llengua catalana.
- Aconseguir un grau de comprensió oral i escrita que li permeti fer front a les situacions comunicatives més usuals.
- Donar a conèixer el vocabulari específic relacionat amb els seus interessos socials i laborals.
- Ajudar les persones participants a sentir-se més segures quan hagin d’expressar-se en català.
- Assolir les competències necessàries per poder superar amb èxit una entrevista de feina.
- Elaborar en català les eines que facilitin la seva integració sociolaboral.
El primer contacte amb les persones participants es produeix a través d’una entrevista en què es valoren les seves barreres i limitacions, així com els avantatges comparatius, les competències tangibles i “ocultes” i els aspectes facilitadors. Es tracta de conèixer la realitat personal, social, formativa i laboral de la persona participant. Es realitzen successives entrevistes d’orientació laboral per identificar tant els dèficits en l’ús del català, com les habilitats socials, i si convé, la persona participant realitza l’itinerari específic de foment de la llengua catalana.
A banda de les tutories individualitzades també es plantegen diferents tallers grupals per conèixer eines de recerca de feina, de processos de selecció perquè les persones participants puguin superar les entrevistes amb èxit a través de la millora de les seves habilitats comunicatives. Finalment, es treballen les competències socials i es fan activitats de conversa per parelles per augmentar el vocabulari i millorar l’expressió oral i la capacitat comunicativa de cada persona.
La tasca social de Femarec
Des de 1991, Femarec treballa per la inserció sociolaboral de persones i/o col·lectius en risc d’exclusió social per diverses raons: atur, immigració, discapacitat, trastorn mental, dones víctimes de violència de gènere i joves, entre d’altres. L’entitat ha atès més de 45.000 persones en aquests 31 anys de trajectòria. A més, Femarec ofereix serveis a les empreses a través del Centre Especial de Treball, que dona feina estable a unes 150 persones amb discapacitat i dificultats especials.
Amb al suport de:
2 Comments
Comments are closed.
Angie
Buenas tardes, me interesa los cursos de catalan, espero a la brevedad posible me puedan incluir, gracias
Toni
Bon dia Angie,
Pots demanar informació de la nostra oferta de cursos de formació trucant al 93 415 94 17 o si ho prefereixes al mail: formacio@femarec.cat.
Salutacions.