Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

El Govern aprova el nou Codi d’Accessibilitat que incorpora l’accessibilitat cognitiva

El Govern aprova el nou Codi d’Accessibilitat que incorpora l’accessibilitat cognitiva

El Govern de la Generalitat va aprovar dimarts el nou Codi d’Accesibilitat de Catalunya, fruit del desplegament de la Llei d’Accessibilitat. El reglament contempla una sèrie de mesures i recursos específics perquè les persones amb discapacitat física, visual, auditiva, cognitiva o intel·lectual no es trobin limitacions i puguin dur a terme les activitats de la vida diària de la manera més autònoma possible.

Una de les principals novetats d’aquesta normativa és que aprofundeix en aspectes poc regulats com l’accessibilitat comunicativa i cognitiva, que és fer que les coses siguin fàcils d’entendre per a tothom. Pot ser a través de la Lectura Fàcil, adaptant els textos perquè siguin més comprensibles o amb pictogrames o senyals perquè les persones puguin orientar-se en diferents espais, com per exemple al metro o en un museu.

Des de Femarec celebrem que s’incorporin mesures d’accessibilitat cognitiva per a les persones amb discapacitat intel·lectual, una discapacitat que ha estat la gran oblidada per les administracions. Esperem que el reglament pugui implementar-se de forma efectiva per contribuir en la millora de l’autonomia i el benestar de totes les persones.

Segons el Codi d’Accessibilitat, els serveis públics, ajuntaments, museus, equipaments culturals, centre hospitalaris, centres educatius, en transports i serveis de consum hauran d’oferir informació accessible en Lectura Fàcil, elaborar plans d’accessibilitat o garantir l’accessibilitat de les senyalitzacions i panells informatius. Per la seva banda, les administracions també hauran d’elaborar i posar en pràctica un pla d’accessibilitat cognitiva i formar al personal d’atenció al ciutadà per oferir els serveis de manera inclusiva.

També es contemplen diferents mesures per eliminar les barreres arquitectòniques per a persones amb mobilitat reduïda i suprimir les barreres de comunicació que es troben les persones diferents necessitats d’audició en qualsevol edifici, com en la via pública, en el transport, o en espais públics i privats.

A més, el document pretén donar la millor resposta a la tendència demogràfica de l’envelliment, per garantir els drets de les persones amb dependència o amb dificultats d’interacció amb l’entorn.

El reglament és fruit del desplegament de la Llei d’accessibilitat, que adapta el marc normatiu català a les directrius de la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides.

Un distintiu per valorar la qualitat en l’accessibilitat

Com a novetat, el nou reglament preveu la creació d’un distintiu de qualitat en accessibilitat com a reconeixement dels establiments, espais i municipis. Aquest certificat s’atorgarà quan les característiques dels edificis, productes o serveis que ofereixen superin determinades condicions d’accessibilitat física, sensorial i cognitiva, més enllà de les que el Codi estableix com a obligatòries.

El Departament de Drets Socials està estudiant amb l’Institut Català de Finances l’activació de línies de crèdit específiques i avantatjoses per facilitar que la ciutadania i les empreses duguin a terme aquestes intervencions. D’altra banda, Drets Socials, mitjançant els Next Generation EU, impulsa un programa específic destinat a millores d’accessibilitat. Amb una dotació de 14 milions d’euros distribuïts entre els ens locals i projectes propis de la Generalitat de Catalunya, els fons europeus faran possible 184 projectes de millora de l’accessibilitat arreu del país.

ECOM veu algunes mancances al reglament

Des d’ECOM un moviment impulsat per persones amb discapacitat física i/o orgànica celebren l’aprovació del nou reglament, però lamenten que hagi arribat amb 9 anys de retard. En un comunicat, aquest dimarts, l’entitat critica que es permeti la construcció d’edificis d’habitatge d’obra nova sense ascensor, un fet que considera “inacceptable”, o que el nou codi eximeixi fer accessibles les edificacions existents que estiguin ubicades en entorns no accessibles.

L’accessibilitat cognitiva a Femarec

A Femarec oferim un servei d’adaptació de textos a Lectura Fàcil. La feina de Validació només la poden ferpersones amb dificultats de comprensió lectora. Femarec té un equip especialista que avalua barreres de comprensió cognitiva a partir de documents ja adaptats. Aquest equip està format per persones amb discapacitat intel·lectual del nostre Centre Especial de Treball.

Amb l’adaptació dels textos a Lectura Fàcil s’estan creant nous llocs de treball, la dels validadors que certifiquen que aquests continguts siguin entenedors. Amb aquest servei ajudem a crear i mantenir llocs de feina de qualitat per a persones amb discapacitat intel·lectual que es troben en procés d’envelliment.

 

 

 

 

 

Accessibilitat