Primer informe sobre bretxa i capacitació digital del 2022
S’ha publicat l’informe on es recullen les dades de la primera enquesta estatal dedicada exclusivament a la bretxa i la capacitació digital, elaborat per la Fundació Ferrer i Guàrdia i on s’analitza les tres dimensions de les desigualtats sociodigitals: l’accés, l’ús i l’aprofitament. Així com les capacitats digitals de la població i les seves autopercepcions davant els reptes tecnològics; constituint una base de dades pionera per evidenciar l’exclusió digital dels col·lectius més #vulnerables. L’estudi conclou que la bretxa digital no és únicament la problemàtica de l’accés físic als recursos digitals sinó que afecta altres àmbits més profunds com són les bretxes d’ús i l’aprofitament dels recursos, entenent els recursos digitals com un bé social. A més, evidencia la necessitat d’identificar i acompanyar a totes aquelles persones usuàries especialment vulnerables a l’exclusió digital per no deixar a ningú enrere, fent palès la necessitat d’abordar les desigualtats sociodigitals no únicament des del vessant tecnològic sinó també des del vessant estructural a fi d’arribar a tots els col·lectius, especialment els més vulnerables.
En aquesta mateixa direcció, i amb motiu del Mobile World Capital Barcelona, el projecte m4Social, impulsat per la Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya amb la col·laboració de l’European Social Network han presentat tecnologies transformadores enfocades a garantir la millora de l’accessibilitat, acabar amb la bretxa digital i fomentar la inclusió social dels col·lectius més vulnerables. Alhora que s’insisteix en la necessitat de garantir la capacitació digital i reduir la bretxa digital actual que afecta el 32% de les llars catalanes, arribant al 40% de les llars en el cas on es donen situacions de vulnerabilitat, tal com denuncia la Taula.
Des de Femarec i per reduir l’actual bretxa digital i afavorir la capacitació digital, treballem per potenciar i desenvolupar les aptituds individuals i grupals des de la formació i el desenvolupament personal, i el treball constant per la integració social, laboral i cultural de les persones en risc d’exclusió social.