Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Les dones amb discapacitat tenen més risc de patir violència masclista

Les dones amb discapacitat tenen més risc de patir violència masclista

Les dones amb discapacitat són més vulnerables i tenen més risc de patir violències masclistes, fins i tot en alguns casos, aquest maltractament pot ser la causa d’una discapacitat adquirida. Són violències amagades i silenciades, i és que les víctimes tenen més dificultats motrius per fugir, els costa identificar aquestes situacions com a violència, no saben com demanar ajuda i tenen més barreres per denunciar.

Hi ha poca investigació sobre dones amb discapacitat i violència, però segons les dades de l’última ‘Macroenquesta de Violència contra la Dona’ del Ministeri d’Igualtat (de 2019), un 20% de les dones amb discapacitat han patit violència física o sexual en la parella, davant del 13,8% de dones sense discapacitat. També pateixen més agressions sexuals fora de la parella (10,3%) que les dones sense discapacitat (6,2%).

Segons els experts, les dones amb discapacitat no només són víctimes de violència sexual, també pateixen aïllament, infantilització, esterilització, restriccions de medicació, reben tractament psiquiàtric forçós o en el pitjor dels casos tràfic de dones amb finalitat d’explotació sexual, entre altres. En molts casos, és el cuidador, de qui depenen, qui les maltracta.

D’altra banda, el 17,5% de les dones amb discapacitat que han patit violència sexual d’alguna parella o exparella expliquen que la seva discapacitat és conseqüència d’aquests maltractaments. Un 14,3% de les que han patit agressions sexuals fora de la parella, també diuen que la causa de la seva discapacitat és pels episodis violents viscuts.

Els serveis d’acollida i atenció a les violències masclistes encara no són prou inclusius amb les dones amb discapacitat. En molts casos s’atenen des de serveis de discapacitat que no estan especialitats en violències de gènere.

25 de novembre: Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones

Demà és el Dia Internacional per l’Erradicació de la Violència vers les Dones, un dia en què es pretén visibilitzar aquesta problemàtica per sensibilitzar a la població i posar fi a aquesta xacra. La violència de gènere es presenta en molts àmbits: física, sexual, psicològica i econòmica, totes les quals s’interrelacionen i les afecten en diferents nivells.

Des de la Generalitat de Catalunya han posat en funcionament el telèfon d’atenció permanent 900 900 120 contra la violència masclista, és un servei gratuït i confidencial i funciona cada dia de l’any, durant les 24 hores del dia.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat