Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

La meitat de les persones amb discapacitat intel·lectual no trien on viatjar ni què fer durant les vacances

La meitat de les persones amb discapacitat intel·lectual no trien on viatjar ni què fer durant les vacances

La meitat de les persones amb discapacutat intel·lectual no trien on volen viatjar ni què fer durant les seves vacances. Normalment són les famílies les que decideixen per elles.

Són dades d’una enquesta realitzada per Plena Inclusió en l’àmbit espanyol que ha comptat amb 870 participants d’11 comunitats autònomes. La majoria (74%) necessita una persona de suport per a poder viatjar. No obstant això, gairebé la meitat (48%) no té la llibertat de triar qui serà aquesta persona.

Des de Plena Inclusió creuen que és important que les persones amb discapacitat intel·lectual tinguin dret a decidir sobre el seu temps de lleure i d’oci per poder gaudir d’unes vacances plenament satisfactòries i apunten diferents reptes:

  • Que les persones amb discapacitat puguin prendre les seves pròpies decisions
  • Que tinguin els suports suficients per poder viatjar
  • Que tinguin informació fàcil d’entendre
  • Que els viatges estiguin pensats en les seves preferències personals

Des de Dincat també assenyalen que, tot i que el dret al lleure està reconegut de manera formal en l’article 24 de la Declaració dels Drets Humans de l’ONU les persones amb especials dificultats encara es troben barreres cognitives o físiques per accedir a l’oferta d’oci comunitària.

Gestió del lleure a Femarec

Des de l’Equip Multidisciplinari de Suport de Femarec treballem per fomentar l’empoderament i l’autonomia de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorns de salut mental.

A Femarec a través del servei de Gestió del lleure realitzem activitats grupals on els usuaris del Centre Especial de Treball i el Servei Prelaboral reben suport per programar, gestionar i dinamitzar propostes de lleure de la forma més autònoma possible en funció dels seus interessos, treballant transversalment capacitats d’organització i planificació, mobilitat, gestió econòmica i habilitats socials. Aprofitem els recursos de la comunitat, per tal de poder gaudir de les propostes lúdiques i culturals que ens ofereix l’entorn.

També oferim suport logístic als grups que s’autogestionen per fer sortides de lleure els caps de setmana i d’estiu. En aquest sentit, també participen en el Programa Apropa Cultura que ofereix un ampli ventall d’espectacles i activitats culturals a preus accessibles per a persones en risc d’exclusió social o amb discapacitat.

L’accés al lleure i a la cultura és un dret que dignifica a les persones i normalitza la seva inclusió a la societat i és un element clau per millorar la seva qualitat de vida.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat