Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Femarec i Dincat organitzen una xerrada per a famílies sobre les entitats de suport per l’exercici de la capacitat jurídica

Femarec i Dincat organitzen una xerrada per a famílies sobre les entitats de suport per l’exercici de la capacitat jurídica

Aquest matí juntament amb Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, hem organitzat la xerrada “Les entitats de suport per l’exercici de la capacitat jurídica” per a les famílies de les persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental que treballen al nostre Centre Especial de Treball (CET).

Aquesta és una de les accions de l’Espai de les famílies, impulsat pel Servei de l’Equip d’Intervenció Social, que té com a objectiu donar suport a les famílies, assessorar-les i mantenir-les informades sobre temes importants que afecten el dia a dia de les persones amb discapacitat.

La Mònica Platas, tècnica referent de l’àmbit de suport per l’exercici de la capacitat jurídica de Dincat, ha explicat com funcionen les entitats de suport com Femarec. En aquest sentit, ha destacat la importància del paper que exerceixen en la defensa dels drets de les persones amb especials dificultats i el foment de l’autonomia de les persones, que per diverses raons, poden necessitar suport en la presa de decisions.

La Convenció sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat de Nacions Unides obliga els països a eliminar els processos d’incapacitació judicial i a donar suports a les persones perquè puguin exercir les seves voluntats. Per saber-ne més, podeu consultar la Guia per entendre les noves lleis sobre capacitat jurídica de Dincat.

Servei de suport a l’exercici de la capacitat de Femarec

Des del 2012 Femarec compta amb el Servei de suport a l’exercici de la capacitat per oferir assessorament legal i social a les persones amb discapacitat intel·lectual i problemes de salut mental del nostre Centre Especial de Treball (CET) i a les seves famílies.

Quan l’Equip d’Intervenció Social (EIS) detecta la necessitat de suport en la seva capacitat jurídica es trasllada a l’Àrea Jurídica (AJ) de l’entitat. S’analitza si la persona requereix un suport formal i són els mateixos usuaris els que determinen l’abast d’aquest suport i la persona que els assistirà, fomentant la seva autonomia.

Tal com s’estableix en la Convenció, també s’ofereix el servei de facilitació per afavorir l’accessibilitat cognitiva de la persona usuària en un procediment judicial. Els experts de l’Àrea Jurídica (AJ) actuen com a facilitadors, és a dir,  s’encarreguen de fer entendre a la persona amb discapacitat els seus drets, el funcionament del procés judicial i la seva finalitat. El facilitador també adapta tota la informació i documentació en un llenguatge comprensible perquè la persona usuària pugui respondre i intervenir en el procés judicial amb totes les garanties.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat