Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

El sector de la discapacitat intel·lectual avalua la gestió del Govern esperant el compromís de la nova legislatura

El sector de la discapacitat intel·lectual avalua la gestió del Govern esperant el compromís de la nova legislatura

  • Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, constata a través d’un informe que les mesures preses els últims tres anys han suposat un pas endavant, però no han aconseguit revertir la greu situació que arrossega el sector des de fa anys

  • L’econòmica i la inserció sociolaboral són les dimensions que més febles surten d’aquesta legislatura, mentre que la conscienciació social i el reconeixement de drets són els aspectes on més s’ha avançat

  • La federació insisteix en la necessitat de construir un nou Govern que reverteixi la greu situació que travessen les persones amb discapacitat intel·lectual, les seves famílies i les entitats que els donen suport

Dimarts, 9 de febrer de 2021.- Un informe encarregat per Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, constata que les mesures preses en l’última legislatura en matèria de discapacitat intel·lectual, tot i haver suposat un pas endavant, no han aconseguit revertir la greu situació que travessa el col·lectiu des de fa anys. Les entitats del sector valoren positivament que, després d’una Dècada Perduda, marcada per les retallades i la congelació de les tarifes i els mòduls dels serveis, el Govern hagi actualitzat les mateixes, permetent a les entitats començar-se a recuperar de l’infrafinançament crònic que arrossegaven. Tanmateix, el 75% de les entitats considera que aquests increments encara són molt insuficients.

En aquest sentit, gairebé un 60% de les entitats del sector assegura tenir problemes econòmics, especialment les que depenen de subvencions i els centres d’educació especial. Entre les principals causes, les entitats apunten a la incertesa que hi ha vers el finançament en general, els terminis i endarreriments dels pagaments per part del Govern, o la manca de suports i mesures d’acompanyament per fer front a l’augment del Salari Mínim Interprofessional.

“Malauradament, els resultats no són cap sorpresa. Encara hi ha molt a fer i molt a millorar en les polítiques públiques per a les  persones amb discapacitat intel·lectual, les seves famílies  i les entitats que les acompanyen” assegura Carles Campuzano, director de Dincat. “Aquests darrers anys no han estat fàcils i la pandèmia ha posat de manifest moltes febleses i mancances que fa anys que Dincat i les seves entitats denunciem. Esperem que el nou Govern es posi les piles i reverteixi aquesta situació abans no sigui massa tard”, afegeix Campuzano.

En termes generals, els resultats de l’enquesta, realitzada a persones amb discapacitat intel·lectual, famílies i professionals del sector, apunten que l’econòmica, tot i que amb millores, i la inserció sociolaboral són les dimensions que més febles surten d’aquesta legislatura, mentre que la conscienciació social i el reconeixement de drets són els aspectes on més s’ha avançat. Tanmateix, pel que respecta a la inclusió, no es considera que s’hagin produït grans canvis. En aquest sentit, la inacció i els problemes econòmics sorgits per la crisis del coronavirus, la manca de recursos, les llistes d’espera, l’escassa inserció laboral i els problemes d’accés als serveis, són els aspectes que més preocupen al col·lectiu.

reclamacions discapacitat intel·lectual

Una nova legislatura més compromesa

Amb els resultats de l’enquesta a la mà, Dincat insisteix als partits polítics en la necessitat de posar en marxa una nova legislatura que reverteixi la greu situació que travessen les persones, famílies i entitats del sector. Així mateix, espera que aquest informe sigui considerat com un punt de partida per impulsar mesures i polítiques que responguin a les demandes de les persones amb discapacitat i millorar així la seva qualitat de vida.

La federació posa èmfasi en l’infrafinançament crònic dels serveis, la intolerable llista d’espera per accedir a serveis essencials, la falta de recursos que s’arrossega des de fa anys i la manca d’un marc legal que estigui a l’altura, com els principals reptes a què s’ha de fer front per  enfortir el sector i protegir la qualitat d’atenció a les persones.

En aquest sentit, Dincat demana el compromís i responsabilitat de tots els partits que es presenten a les eleccions d’aquest pròxim 14 de febrer i, amb aquest objectiu, recull en un document els 10 punts clau que el nou govern de la Generalitat ha d’atendre per a garantir la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Nota de Premsa de Dincat.

Write a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Accessibilitat