Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Dincat es reuneix amb la consellera Cervera per traslladar les demandes del sector de la discapacitat intel·lectual

Dincat es reuneix amb la consellera Cervera per traslladar les demandes del sector de la discapacitat intel·lectual

  • Acabar amb les llistes d’espera, acordar futurs increments dels mòduls i tarifes, i revisar l’actual model d’atenció d’acord amb el que determina la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU són algunes de les principals demandes del sector
  • La consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat que un total de 59M€ dels fons europeus es destinaran a noves tecnologies al servei de l’atenció a les persones amb dependència o discapacitat

Dimecres, 1 de setembre de 2021.- Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual a Catalunya, s’ha reunit amb la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, amb l’objectiu d’iniciar un diàleg entre el sector i el Govern que garanteixi els drets de les persones amb discapacitat i les seves famílies, així com la viabilitat de les entitats que els donen suport. Per part del Departament, també han participat en la reunió de treball la secretària d’Afers Socials i Famílies, Anna Figueras; la directora general d’Acció Cívica i Comunitària, Cesca Domènech, i la directora dels Serveis Territorials de Drets Socials a Barcelona, Lluïsa Nicolau.

Entre les principals demandes, Dincat ha urgit a Cervera acabar amb les llargues llistes d’espera per accedir als serveis residencials i d’atenció diürna, concertant noves places i finançant nous serveis d’acolliment; així com acordar amb el sector els futurs increments dels mòduls i tarifes, posant en marxa un pla que reverteixi la situació viscuda durant els darrers anys, que permeti garantir un sistema que vetlli per la qualitat dels serveis i la seguretat de persones ateses i professionals i que enforteixi i consolidi les entitats. De la mateixa manera, Dincat ha destacat la necessitat de revisar l’actual model d’atenció a les persones amb discapacitat alhora que s’actualitza la cartera de serveis socials per enfocar-la cap a una dimensió comunitària més flexible que garanteixi que les persones amb discapacitat puguin viure de forma independent, tal com determina la Convenció dels drets de les persones amb discapacitat de l’ONU.

Així mateix, també s’ha posat damunt la taula la necessitat de donar resposta a un seguit de desafiaments amb relació a l’enviliment prematur de les persones amb discapacitat, als suports a les famílies i al dret a l’oci inclusiu.

“És essencial que el sector i el Govern treballem plegats per trobar solucions als reptes que afecten el finançament dels serveis públics que prestem, a la sostenibilitat econòmica de les entitats i a la vulneració dels drets de les persones”, explica Carles Campuzano, director de Dincat. “Confiem que aquesta primera reunió amb la consellera Cervera sigui l’inici d’un diàleg fluid que ens encamini cap a la construcció d’un país més just i inclusiu”, afegeix.

Per la seva banda, la consellera de Drets Socials, Violant Cervera, ha anunciat que un total de 59M€ dels fons europeus es destinaran a noves tecnologies al servei de l’atenció a les persones amb dependència o discapacitat. “Per fomentar la vida independent i el manteniment en el domicili el major temps possible és indispensable la implementació d’innovacions i solucions tecnològiques que impliquin la modernització de l’atenció domiciliària i facilitin la vida independent de les persones amb discapacitat, com ara elements de domòtica, telemedicina, etc.”, ha remarcat.

D’altra banda, la consellera ha destacat que a Catalunya hi ha 616.000 persones amb discapacitat “a qui cal garantir tots els drets i la plena inclusió en tots els àmbits”. “És per això que hem assumit el compromís de continuar els treballs i culminar la signatura del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat”.

La trobada s’ha emmarcat en el decurs d’una visita a Rubricatus, entitat del Prat Llobregat que promou la inclusió social de les persones amb discapacitat mitjançant la creació de llocs de treball, la inserció laboral i la prestació de serveis de teràpia ocupacional, entre d’altres.

Nota de premsa de Dincat

Accessibilitat