A què ens referim quan parlem de projectes d’inserció social?
“Pertànyer o ser part d’alguna cosa”. Quan parlem d’inclusió ens referim a la pertinença a una comunitat, a ser part d’una societat activa. Si hi afegim l’aspecte social, incloem llavors la participació plena en la vida social, econòmica i cultural de la societat, i la capacitat i l’oportunitat de poder-ho fer.
Segons el Segon informe de la situació de les persones amb discapacitat intel·lectual a Catalunya elaborat per Dincat, les tres principals preocupacions de les famílies de persones amb discapacitat són l’accés al treball, la inclusió i l’habitatge.
Femarec treballem des de 1991 perquè aquesta inclusió social sigui plena i conformi una societat més justa al nostre territori. Durant el 2024, hem desenvolupat centenars d’activitats i accions per avançar cap a aquest objectiu. Avui volem destacar tres projectes que fan possible aquesta inclusió. Un any més, comptem amb el suport de l’Ajuntament de Barcelona per portar-los a terme.
Acostem-nos al lleure
L’oci i el lleure són motors de benestar i satisfacció personal i emocional. Amb les sortides i activitats socials i culturals treballem l’autonomia, l’empoderament i la participació activa en la comunitat de les persones amb discapacitat.
Anar a la piscina, resoldre un Escape Room, passar el dia al zoo o anar a jugar a bitlles són algunes de les activitats que les persones que han format part del projecte han pogut gaudir aquest any. Potenciar els beneficis tant en l’àmbit personal com social és clau per a poder acompanyar les persones amb discapacitat en la seva participació en la societat.
Aquestes sortides s’han dut a terme amb el suport de l’Equip Multidisciplinari de Suport i són possibles gràcies al suport de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).
DAFIS
Les dones amb discapacitat són un col·lectiu que presenten una doble discriminació: per raó de gènere i per raó de discapacitat. Per aquest motiu, a Femarec vam crear fa anys el programa DAFIS, “Dona, activitat física i salut”, que busca potenciar la pràctica d’hàbits saludables i esportius en les dones del Centre Especial de Treball tenint en compte aquests dos factors.
Enguany hem pogut ampliar el programa d’exercici físic i hem inclòs una sessió setmanal d’expressió corporal guiada per una de les educadores socials de l’EIS (Equip d’Intervenció Social) del CET; una activitat setmanal d’esport en què hem promogut la salut i el benestar de les treballadores a través d’exercicis terapèutics suaus enfocats a reduir el sedentarisme i una sessió quinzenal de grup de dones amb l’acompanyament d’una professional de la psicologia.
A través de l’esport es promouen i potencien valors com el companyerisme, l’amistat, la tolerància, la convivència, el respecte, l’acceptació de determinades regles, així com la pràctica en la resolució de conflictes. Paral·lelament, es produeix una millora en l’autonomia dels hàbits personals i d’aspectes de funcionament social. També s’estimula la capacitat de treball en equip i individual. El projecte és possible gràcies al suport de l’Institut Barcelona Esports (IBE).
Espai de les famílies
L’Espai de les Famílies és un projecte que busca crear un punt de trobada entre les famílies de les treballadores del Centre Especial de Treball (CET).
El projecte té com a objectiu general establir un vincle constant amb les famílies de les persones que participen en el CET de Femarec, per mantenir-les informades, orientades i acompanyades. Això no només millora la qualitat de vida de les famílies, sinó que també té un impacte directe en el benestar de les persones usuàries, enfortint la seva integració social i la seva capacitat de desenvolupar-se de manera autònoma.
El programa ha permès organitzar reunions en grup i individuals i dotar les famílies de mecanismes pel maneig de les situacions habituals o de crisi i del foment de la comprensió i acceptació. El projecte és possible gràcies al suport de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD).
Més inclusió social, més igualtat
Aquest 2025 a Femarec continuarem treballant per una societat més inclusiva i justa, on les persones amb discapacitat puguin gaudir de drets, oportunitats i benestar.