3 de desembre, Dia internacional de les persones amb discapacitat
L’any 1992 l’Assemblea General de les Nacions unides va proclamar el dia d’avui, 3 de desembre, com el Dia Internacional de les persones amb discapacitat. Enguany, amb motiu d’aquest, a Femarec reivindiquem els drets i el benestar de les persones amb discapacitat i signem el manifest de Dincat “Per un Món Fàcil d’Entendre”.
Enguany aprofitem l’efemèride per reivindicar un món en què tothom pugui participar en igualtat de condicions. Perquè això sigui possible ens queda un llarg camí en això que coneixem com l’accessibilitat cognitiva.
Diem que un entorn és accessible de manera cognitiva quan totes les persones poden comprendre-ho i utilitzar-lo de manera senzilla.
En el manifest reclamem a les administracions l’impuls de plans d’accessibilitat en àmbits com la salut, la justícia o la cultura; que es destinin més recursos, es creïn equips professionals en accessibilitat cognitiva i que faci complir internament com externament les mesures que inclou el Codi d’Accessibilitat.
Lluitem per una accessibilitat cognitiva
A Femarec hem signat el manifest i hem participat en la campanya de difusió de Dincat.
L’equip de validació de textos de Femarec ha explicat a través de vídeos testimonials situacions del dia a dia en què els agradaria que hi hagués accessibilitat cognitiva.
En Xavi ha reclamat que els manuals d’instruccions dels electrodomèstics siguin en lectura fàcil; la Noemí ha desitjat que les compres a través d’internet fossin més fàcils per a poder comprar llibres en línia. En Carlos ha demanat que les cartes que rep a casa provinents de l’administració tinguin en compte les persones amb discapacitat i la Marina ha relatat la seva experiència a les consultes mèdiques i la voluntat de poder entendre fàcilment receptes i instruccions dels sanitaris.
En el marc del Dia Internacional de les persones amb discapacitat, aquest divendres passat vam participar a la Jornada per una Accessibilitat Cognitiva i vam proposar propostes de millora sobre diferents àmbits en què es pot aplicar l’adaptació de textos i la lectura fàcil.
Què ajuda a millorar l’accessibilitat cognitiva?
- El disseny universal
- Els senyals dels espais
- Els suports en la comunicació
- Els pictogrames
- La lectura fàcil
Juntament amb Dincat reivindiquem el dret que tenen les persones amb discapacitat d’entendre el món com qualsevol altre ciutadà.