Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

La Salut Mental, afectada pel confinament i la pandèmia

La Salut Mental, afectada pel confinament i la pandèmia

El passat dissabte 10 d’octubre vam celebrar el Dia Mundial de la Salut Mental. Des de Femarec, volem remarcar la importància de la seva cura, especialment en un context tan complicat com l’actual.

La importància dels factors psicosocials en la salut mental

La Salut Mental de les persones s’ha vist directament afectada arran de la pandèmia i el confinament. Els riscos d’exclusió han augmentat exponencialment i aquest fet ha suposat l’empitjorament de problemes com l’estrès, l’ansietat o la depressió, repercutint de manera més greu aquelles persones que tenen menys recursos.

Segons un estudi elaborat per la Fundació Pere Tarrés en col·laboració amb Sant Pere Claver–Fundació Sanitària (SPCFS), la Fundació Vidal i Barraquer i la Fundació Eulàlia Torras de Beà, els factors psicosocials són determinants en la generació de problemes de salut mental i que sovint aquests no es tenen prou en compte. Segons la recerca, durant el 2019 van arribar als CAP de salut mental més pacients amb problemes o conflictes psicosocials que no pas pacients amb un clar quadre de trastorn mental aïllat diagnosticable com a tal.

És a dir, problemes relacionats amb factors de risc social com ara la feina, l’habitatge, la renda, l’edat, l’ètnia o el territori incideixen de manera decisiva en la salut mental de les persones, com a desencadenants o agreujants de problemàtiques prèvies. A més de generar més problemes de salut mental, aquestes situacions n’augmenten la seva cronificació i complexitat.

L’objectiu de l’estudi és identificar els factors socials que generen problemes de salut mental i proposar millores en els circuits d’atenció, per poder atendre de manera més adequada les persones que els pateixen i prevenir-ne l’aparició.

Femarec i la Salut Mental

El Servei de Salut Mental de Femarec és un servei de rehabilitació comunitària que, des de l’any 2001, atén de manera especialitzada a persones adultes amb un diagnòstic de trastorn mental, amb fins rehabilitadors, inclusius i normalitzadors.

Des de Femarec treballem curosament per acompanyar les persones amb problemes de salut mental, apostant per la dignitat, l’empoderament i la qualitat de vida.

Write a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Accessibilitat