Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Dincat celebra 50 anys defensant els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat celebra 50 anys defensant els drets de les persones amb discapacitat intel·lectual

Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i el desenvolupament a Catalunya, va celebrar ahir els seus 50 anys d’història en un acte homenatge que va aplegar a més de 800 persones amb discapacitat intel·lectual, familiars i professionals del col·lectiu, així com alts representants de les administracions públiques del país al Teatre Nacional de Catalunya (TNC). Des de Femarec, com a entitat membre de Dincat, també vam participar en la celebració de l’aniversari.

Aquest moment clau en la història de Dincat reflecteix cinc dècades de compromís i lluita en defensa dels drets de les persones i famílies del col·lectiu i posa de relleu aquelles fites, tant polítiques com socials, que han millorat la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual. Moments clau en la història del sector com l’impuls de la LISMI el 1981, l’aprovació de la Convenció dels Drets de les Persones amb Discapacitat de l’ONU el 2006 o, sense anar tan lluny, la recuperació del dret a vot de més de 15.000 persones amb discapacitat a Catalunya el 2020, són algunes de les fites que es van celebrar ahir.

Dincat demana més compromís a les administracions 

Tanmateix, Dincat va fer èmfasi en el fet que, tot i els grans avenços dels últims 50 anys, encara queda un llarg camí per recórrer, i assolir el ple dret del col·lectiu. Per això, demana el compromís de les administracions públiques, per adaptar la cartera de serveis als dictats de la Convenció, dotant-la del fiançament necessari, i continuar treballant en aspectes tan rellevants com l’accés al mercat laboral, la vida independent o l’accessibilitat cognitiva, entre d’altres.

“El sector de la discapacitat intel·lectual ha avançat molt a Catalunya, gràcies a la cohesió, voluntat i compromís de totes les persones i entitats que han format i formen part de Dincat. Tenim grans reptes al davant per ajudar a construir una societat de la qual tots i totes ens puguem sentim orgullosos;  però avui volem posar en valor, i reconèixer públicament, la important tasca duta a terme per multitud de persones, famílies i professionals que han fet possible la realitat actual, avançant cap a una societat més justa, inclusiva i igualitària”, va dir José Carlos Eiriz, president de Dincat.

El president Aragonès va remarcar que el Govern està impulsant polítiques “per fer de Catalunya un país inclusiu, compromès i responsable” i ha volgut posar en valor la signatura d’un acord amb els sindicats que servirà per “millorar la qualitat de vida de les persones destinatàries dels serveis socials” i per fer una “revisió de la cartera de serveis, per primer cop des de 2007”. També va destacar que el fet d’aconseguir un “increment de les tarifes” i un “augment de 700 llocs de treball a l’administració pública” per a persones amb discapacitat, així com la “millora de les condicions laborals dels professionals que hi treballen”. “Ens mou fer de Catalunya el millor lloc per viure, escoltant a tothom i arribant a acords amplis”, ha reblat.

L’acte, que va tenir una durada de dues hores, va comptar també amb les intervencions de M. H. Sra. Anna Erra i Solà, Presidenta del Parlament de Catalunya; el Delegat del Govern a Catalunya, Excm. Sr. Carlos Prieto; i l’Alcalde de Barcelona; Excm. Sr. Jaume Collboni, així com amb les actuacions del monologuista Marc Boxaderas i l’agrupació musical Blaumut.

Nota de premsa via Dincat. 

 

Write a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Accessibilitat