Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

El Dia Mundial del Reciclatge i Femarec

El Dia Mundial del Reciclatge i Femarec

30 anys treballant pel Medi Ambient

CET residus5b

L’any 2005 la UNESCO va establir que, a partir d’aquell any, cada 17 de maig se celebrés el Dia Mundial del Reciclatge per conscienciar a la població de que els recursos naturals són limitats i que cal promoure la reutilització dels materials si volem preservar l’equilibri natural.  

Aquesta data és molt significativa per Femarec ja que l’any 1993 vam ser pioners a casa nostra en posar en marxa un Servei de Recollida Selectiva de Residus dirigit a les empreses i dut a terme per persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever. Aquest projecte ajuntava doncs ja de bon principi, els dos pilars fonamentals de l’estratègia de lluita contra l’exclusió que caracteritza la tasca de Femarec; la integració sociolaboral de les persones en situació de vulnerabilitat i la cura del Medi Ambient.

Des de llavors, el reciclatge ha estat una de les activitats troncals de l’entitat, que enfoquem des dues perspectives diferents:

El Servei de Recollida Selectiva i Gestió de Residus

Tal com apuntàvem abans, va ser un dels primers serveis a les empreses que vam posar en funcionament.

reciclatge01b
L’equip que conformà l’inici de l’activitat del Departament de Recollida Selectiva i Gestió de Residus de Femarec l’any 1993

Amb aquesta activitat i una posterior i acurada classificació a les nostres instal·lacions facilitem la recuperació d’un important volum de matèries primeres que poden tornar de nou al cicle productiu significant un important estalvi de recursos naturals i energètics i evitant el seu abocament a la natura on trigarien dècades o potser segles a desaparèixer.

En un primer moment, vam centrar-nos en la recuperació de paper i cartró, però paulatinament, i amb l’ànim de prestar un servei el més integral possible als nostres clients, ens hem anat homologant per incrementar les tipologies de residus que podem gestionar arribant fins a la xifra actual de 85 classes diferents.

Cal esmentar també, que disposem d’un magatzem especialment condicionat per albergar residus especials i/o perillosos i que és l’únic situat a l’àrea metropolitana de Barcelona.

Algunes dades del servei:

  • Des de l’any 1993 hem gestionat més de 80.000 tones de residus
  • Actualment estem autoritzats legalment per tractar 85 tipus de matèries diferents
  • Oferim el servei a més de 800 empreses clientes

El Servei de Recuperació i Reparació de Dispositius i Màquines.

Més tard, vam detectar que sovint, les empreses llençaven dispositius vells o avariats perquè consideren que, o són irrecuperables o no és econòmicament rentable reparar-los. Enfront d’aquest fet i el greu problema ambiental que representa ens vam imposar el repte d’intentar fer “reviure” aquests elements de manera que fos viable econòmicament per a les empreses i alhora propiciés l’obertura de noves línies de producció per a nosaltres. I així va ser com, després de realitzar diverses proves i verificar la seva viabilitat, vam crear el Departament de Reparació de Màquines i Dispositius. Aquesta nova activitat també està molt lligada al reciclatge doncs reparem aparells que gràcies això tornen a ser aptes per al servei, perllongat considerablement a seva vida útil amb tot el que això significa d’estalvi en matèria, de generació de residus, de recursos i de consum d’energia.

En concret, actualment oferim servei entre altres, a les empreses: Cervesa Damm i Nespresso. Als nostres tallers es reparen elements dels seus dispositius que s’han deteriorat per l’ús i gràcies a un meticulós treball que inclou actuacions tant de xapa com de mecànica i/o electricitat, aquests tornen a quedar com nous. Cal assenyalar que l’alt compromís comercial d’aquestes marques amb els seus clients ens obliga a que tot el procés de reparació estigui rigorosament auditat per estrictes controls de qualitat que fins a dia d’avui, sempre hem superat de manera molt satisfactòria. Una dada a destacar és que som l’únic taller homologat de Nespresso al món que és un Centre Especial de Treball i que, malgrat això, competim amb èxit en termes de qualitat, eficàcia i rendibilitat amb la resta.

Algunes dades del servei:

  • Més de 3.000 cafeteres  Nespresso reparades anualment
  • Prop de 30.000 dispositius dispensadors de cerveses reparats anualment

Estem compromesos amb el Medi Ambient

La nostra aposta per a la defensa del medi ambient però, va més enllà del fet d’oferir a les empreses serveis de  recollida selectiva  i de reparació de màquines per tal d’evitar la proliferació de residus al medi natural. A Femarec ens prenem molt seriosament el fet de minimitzar al màxim la petjada ecològica que produeix tota la nostra activitat i, prenen per guia els objectius de l’Agenda 2030 per al Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides, emprenem totes les actuacions necessàries per aconseguir-ho.

És per això que, aprofitant la recent reforma integral duta a terme al nostres centre, hem instal·lat una planta de producció fotovoltaica que genera gran part de l’energia elèctrica consumida en el Centre Especial de Treball. També disposem d’una façana verda en una de les parets que contribueix a contrarestar una part de les emissions de CO2 que produïm i tots els dispositius de llum i de subministrament d’aigua que utilitzem són de baix consum. Mirem de reaprofitar elements i materials sempre que és possible i en aquest sentit, gran part de mobiliari del centre és reutilitzat així com els materials per construir diversos murs, que procedeixen de restes d’enderrocs. Per acabar, progressivament anem renovant la flota de vehicles, substituint els vells propulsats per gasoil per nous amb distintiu ECO.

TallAmbientalsnoiaMon

El medi ambient i per tant el món tal i com el coneixem, es troba en situació d’emergència i cal que tots prenem consciència de la responsabilitat individual i col·lectiva que tenim en cadascuna de les nostres actuacions per tal d’aconseguir revertir aquest escenari.

Cada cop que reciclem, que allarguem la vida útil dels productes i reduïm les emissions de CO2, evitem l’acumulació de residus, estalviem recursos naturals, matèries primeres i energia i contribuïm activament a frenar l’emergència climàtica.

Per acabar, volem aprofitar aquesta data per agrair molt especialment les més de 800 empreses clientes que confien en els nostres serveis de recollida selectiva i gestió de residus i de reparacions de màquines. La seva aposta pel nostre projecte fa possible la integració sociolaboral de més de 140 persones amb discapacitat intel·lectual i/o trastorn mental sever i amb el seu exemple, promouen un comportament responsable i respectuós amb el medi ambient.

Siguem responsables. Actuem!

Write a Comment

Tu dirección de correo electrónico no será publicada. Los campos obligatorios están marcados con *

Accessibilitat