Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Acord històric de l’ONU amb el 1r Tractat d’Alta Mar

Acord històric de l’ONU amb el 1r Tractat d’Alta Mar

L’ONU aprova el primer Tractat de l’Alta Mar.  Es van iniciar negociacions formals durant el mes de setembre de 2018 per elaborar un nou tractat en virtut de la Convenció de les Nacions Unides sobre el Dret de la Mar per a la conservació i l’ús sostenible de la biodiversitat marina en àrees fora de la jurisdicció nacional, però no ha estat fins a la setmana passada que s’ha arribat a aquest acord històric. Una oportunitat per canviar el rumb, no sols per a l’oceà, sinó per al planeta, i finalment, el compliment d’una reclamació pendent a la legislació ambiental internacional.

El tractat d’Alta Mar estableix un marc global per a la conservació i la gestió de la biodiversitat en l’alta mar. Té per objectiu protegir el 30% dels oceans per a 2030 amb la creació d’àrees marines protegides en aigües internacionals salvaguardant la biodiversitat i aturant la seva pèrdua, així com lluitar contra la crisi climàtica.

Dos terços dels oceans del món es consideren aigües internacionals, cobrint pràcticament la meitat del planeta, aporten la meitat de l’oxigen a l’atmosfera i absorbeixen el 26% del CO₂ que emetem. Aquestes aigües internacionals quedaven fora de qualsevol jurisdicció costera i és a partir d’aquest nou tractat que s’estableixen regulacions per a la protecció de la biodiversitat, estant actualment només l’1% protegides. Resta, però definir les bases i els mecanismes necessaris per a la creació i gestió d’aquestes àrees protegides en aigües internacionals on s’aplicaran restriccions a l’explotació de recursos com la navegació o la pesca, entre d’altres.

Des de Femarec conscients de les amenaces per als oceans existents com la crisi climàtica i la contaminació, celebrem aquest tractat que ha d’ajudar a revertir les pèrdues de biodiversitat i assegurar un ús sostenible de la naturalesa marina, i encoratgem a tots els països a posar fil a l’agulla per a la creació d’aquests espais marins protegits.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat