Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

8 DE MARÇ: Dia Internacional de la Dona

8 DE MARÇ: Dia Internacional de la Dona

EL SEU ORIGEN

El 8 de març del 1875 centenars de dones d’una fàbrica tèxtil de Nova York, van protestar i es van manifestar per la desigualtat salarial respecte als seus companys. Les protestes van desencadenar una brutal repressió de la policia que va acabar assassinant 120 de treballadores. Anys més tard, al 1908, com a mostra de suport a la vaga de les treballadores tèxtils de Nova York, es va celebrar el primer Dia Internacional de la Dona als Estats Units. Encara que només va tenir seguiment a Nova York i Chicago, es calcula que unes 15.000 dones van participar en aquesta commemoració. Durant aquesta vaga, van morir més de 100 dones cremades en una fàbrica de Sirtwoot Cotton, en un incendi que es va atribuir a l’amo de la fàbrica com a resposta a la vaga

QUÈ ES FA EN AQUEST DIA ARREU DEL MÓN?

En l’actualitat, durant aquesta jornada, s’organitzen marxes i manifestacions a tot el món per denunciar que encara queda molt camí per recórrer fins a assolir aquesta desitjada igualtat real entre homes i dones. 

QUÈ ES FA A BARCELONA?

Premi 8M Maria Aurèlia Capmany: La 38a edició del Premi 8 de març – Maria Aurèlia Capmany, amb el lema “Trenquem el sostre de vidre”, s’orienta a donar suport a projectes que ajudin a promover accions positives per aconseguir eradicar la segregació vertical als diversos sectors econòmics i socials.  El lliurament del premi es durà a terme l’11 de març de 2024 al Saló de Cent.

Lectura del manifest: Es llegirà un manifest per expressar el compromís ferm de l’Ajuntament de Barcelona amb la lluita feminista i per denunciar totes les desigualtats i discriminacions que pateixen les dones en tots els àmbits i de manera estructural només pel fet de ser-ho. La lectura del manifest serà el mateix 8 de març, a les 9.00 hores, a la plaça de Sant Jaume

Converses feministes: Les “Converses feministes” són unes jornades dissenyades amb i per a les dones, entitats i organitzacions de la ciutat, i pensades per trobar respostes als reptes principals que s’interposen en el camí per aconseguir una igualtat real i efectiva. Les jornades tindran lloc el 22 i 23 de març a l’Auditori de la Universitat Pompeu Fabra.

També hi ha convocades dues manifestacions i una vaga general:

El Sindicat d’Estudiants i Lliures i Combatives ha convocat una manifestació i vaga d’estudiants en la plaça Universitat a les 12.00 hores. La manifestació tindrà el seu recorregut habitual de cada any des de la plaça Universitat, passant per Pelai, plaça de Catalunya, el carrer la Fontanella, Via Laietana i acabarà en la Plaça Sant Jaume.

A les 18 h, l’Assemblea 8M ha convocat una manifestació en els Jardinets de Gràcia, passeig de Gràcia amb Diagonal. La concentració acabarà al Arc de Triomf.

L’Assemblea 8M també ha convocat una jornada de vaga, on també se suma CGT i el Sindicat d’estudiants, que així mateix volen buidar les aules i omplir els carrers amb una vaga d’estudiants.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Accessibilitat