Un projecte al servei de les persones i del medi ambient

Actualitat

Accessibilitat cognitiva en la Setmana de Sant Jordi

Accessibilitat cognitiva en la Setmana de Sant Jordi

El plaer de la lectura ha de ser un dret fonamental que es garanteixi a totes les persones. És per això que existeixen diferents iniciatives per tal de garantir l’accessibilitat cognitiva de les persones amb discapacitat intel·lectual.

Què és l’accessibilitat cognitiva?

Ara bé, abans d’entrar en matèria, què és l’accessibilitat cognitiva? Aquest terme fa referència al fet que les persones amb dificultats de comprensió puguin accedir a la informació, comprenent-ne el significat, i utilitzar-la de forma còmode i fàcil. L’accessibilitat cognitiva ha de garantir l’accés universal a tota la informació que tenim al nostre abast.

Aquest tipus d’accessibilitat és el més desconegut, tant per la societat com per l’Administració, ja que avui dia encara hi ha moltes barreres que dificulten l’accés d’aquestes persones en molts àmbits quotidians.

En aquesta línia, aquesta setmana, en el context de la diada de Sant Jordi, us en proposem un parell d’iniciatives relacionades amb la lectura.

Lectura Fàcil

L’Associació Lectura Fàcil és una entitat que treballa per a fer accessible la lectura, la cultura i la informació a totes les persones, especialment a aquelles amb dificultats lectores.

Al seu portal web s’hi poden trobar un munt de recursos adaptats a aquest format, (llenguatge, contingut i forma), seguint les directrius internacionals de la IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions i de Inclusion Europe).

Tu Biblio +Fácil

Tu Biblio+Fácil és un programa impulsat per l’Associació Down Espanya que busca adaptar les biblioteques públiques a persones amb Síndrome de Down.

D’aquesta manera, s’inclouen materials accessibles, llibres per a diferents nivells de lectura i recursos visuals per a garantir l’accessibilitat, a més d’organitzar xerrades i tallers de sensibilització.

Femarec i l’accessibilitat cognitiva

Femarec treballa des de fa temps en garantir l’accessibilitat de tots els seus recursos a totes les persones de l’entitat, prestant especial atenció a aquelles que tenen dificultats en la comprensió.

En aquest sentit, diverses persones de l’entitat han realitzat formació oficial en Lectura Fàcil, garantint que puguin aplicar els criteris oficials a l’hora de l’elaboració i edició dels seus continguts. Així mateix, darrerament Femarec s’ha certificat en aquesta matèria.

Write a Comment

L'adreça electrònica no es publicarà.

CA ES
Accessibilitat