Català    

    Castellà

.    inici

mail

Segueix-nos: 

Notícia

El llenguatge amb perspectiva de gènere
11/06/2019 18:00:39 , BarcelonaL’ús del llenguatge amb perspectiva de gènere és essencial. Però, com ha de ser el llenguatge per a ser considerat d’aquesta mena? No sexista, que inclogui a totes les persones. L’ús del llenguatge inclusiu queda recollit en la Llei 17/2015, del 21 de juliol, d'igualtat efectiva de dones i homes, que parla de la necessitat d’utilitzar aquest llenguatge en diversos àmbits: poders públics, educació i mitjans de comunicació. Per tal de garantir la igualtat efectiva de la nostra entitat, des de Femarec en promovem l’ús.

Consells per al foment d’un llenguatge inclusiu

A continuació exposem algunes mesures que podem prendre per tal que el llenguatge que emprem inclogui la perspectiva de gènere.

  • Dobles formes: una de les opcions que tenim a l’hora d’escriure és la d’utilitzar expressions amb doble forma, com ara treballadors i treballadores o bé treballadors/es.

  • Formes genèriques: l’opció anterior pot suposar, a vegades, la manca de fluïdesa a l’hora de comunicar-nos. Per a evitar-ho, podem fer ús d’expressions genèriques que fomenten la inclusió. Seguint l’exemple anterior, podem parlar de persones treballadores.

  • Expressions despersonalitzades o neutres: en aquest cas, cal evitar pensar de forma individualitzada i fer-ho de manera genèrica. Així, enlloc de parlar de col·laboradors, ho podem mencionar “amb la col·laboració de” o enlloc de dir “benvinguts”, “us donem la benvinguda”. Així, aquestes expressions garanteixen la igualtat de tracte.

  • Pronoms: l’ús dels pronoms pot afavorir o no el llenguatge inclusiu. Cal evitar l’abús dels pronoms masculins. Per exemple, enlloc de parlar de “tots” podem parlar de “tothom” o enlloc de referir-nos a terceres persones com “els que facin...” podem utilitzar la forma “Qui faci...”.

  • Més enllà de procurar inserir en el nostre vocabulari l’ús d’aquestes expressions, cal evitar donar per suposat segons què. Avui dia encara hi ha algunes professions que s’associen al gènere, com és el cas de “dones de la neteja” -de manera comuna s’exclou que els homes puguin exercir aquesta professió- o bé quan parlem de “directius”. Malauradament, encara hi ha molt camí per recórrer i és per això que és important prestar-hi atenció i evitar aquestes diferències en l’ús del llenguatge.

Femarec i la igualtat de gènere

Des de Femarec treballem per a garantir la igualtat de gènere de la nostra entitat. Actualment estem treballant en la renovació del Pla d’Igualtat de l’entitat per als pròxims anys. A més, des del 2009 existeix a l'entitat un Protocol de Prevenció contra l'assetjament moral, sexual o per raons de sexe. L'entitat també compta amb un Protocol de Protecció a l’Embaràs i Maternitat des de l'any 2011 i es permet la compactació de lactància tot i que un dels convenis aplicables, el del CET, no ho preveu. A més, el col·lectiu d'homes esta degudament informat dels seus drets com a pares i l'entitat fomenta la utilització dels permisos parentals.Tags: responsabilitat social,

Compartir:


Tornar al llistat de notícies
Introduïr Comentari:  
     
 
Alias:  
Comentari:
 
He llegit i accepto les condicions d'ús.
 
 
     
  Comentaris:  
   
  No hi ha comentaris.  
     
     
     

Qui som


Serveis


Comunicació


     
 

Avís legal

Contacte

Faq

Mapa Web