Català    

    Castellà

.    inici

mail

Segueix-nos: 

Notícia

Discapacitat i/o salut mental: el llenguatge correcte
02/02/2018 10:52:53 , BarcelonaEmprar bé el llenguatge per referir-nos a les persones amb discapacitat i/o trastorn mental és molt important per evitar caure en l’estigma o ser ofensius. Com parlem pot incidir en com pensem i finalment modificar la realitat. Per això és imprescindible ser curosos amb les nostres paraules. Hem de ser conscients que amb el que diem podem afectar les vides d’altres persones.

Tot i que poc a poc és va millorant, seguim trobant mals usos del llenguatge per referir-nos a la discapacitat o a les malalties mentals. Sovint es diuen paraules que són despectives o  s’utilitzen termes en contextos erronis, tant en els mitjans de comunicació com en el dia a dia. Avui volem donar alguns consells per contribuir a millorar aquesta situació.

 

Llenguatge i discapacitat

Afortunadament termes extremadament despectius com subnormal són cada vegada menys utilitzats. Encara trobem però un ús excessiu del terme minusvàlid. És important tenir en compte l’etimologia de les paraules, ja que el seu origen és el que determina el seu significat. Minusvàlid significa menys vàlid i és clarament un concepte despectiu que hem de eradicar. El terme discapacitat (no capacitat) és més correcte però s’ha de vigilar com s’utilitza. No hem de dir “aquesta persona és discapacitada” sinó “aquesta persona té una discapacitat”. Pot semblar una diferència subtil, però és substancial. En el primer cas associem la persona al complert amb la discapacitat. En canvi, en el segon, estem dient que la persona té una discapacitat, com un aspecte més dels molts que la conformen. Així doncs, utilitzar l’expressió  “persona amb discapacitat” està ben acceptat, en general. De totes maneres, últimament està agafant força el terme “diversitat funcional” que alguns sectors consideren més respectuós i inclusiu. “Diversitat” reflexa la diferència respecte al més habitual en els éssers humans i “funcional” es refereix a les funcions dels òrgans i parts del cos.  

 

Llenguatge i trastorn mental

El llenguatge mèdic referent a la salut mental s’utilitza molt en àmbits col·loquials o fins i tot als mitjans de comunicació de forma irresponsable. A nivell col·loquial , per exemple, sentim sovint el terme bipolar referit a persones que canvien de parer d’un moment a l’altre. Això mostra un gran desconeixement del trastorn bipolar i contribueix a perpetuar aquesta imatge distorsionada sobre la malaltia. Un altre cas típic el trobem freqüentment als mitjans de comunicació, on s’utilitza l’expressió “situació esquizofrènica” per descriure un conflicte polític, per exemple. Hauríem d’evitar emprar termes de salut mental per a situacions que no hi tenen res a veure, ja que si no, contribuïm a donar una imatge negativa d’aquest tipus de malalties i a crear confusió sobre el que signifiquen realment. Malalts i malaltes, familiars i organitzacions treballen perquè es coneguin millor els trastorns mentals i fer un mal ús del llenguatge va en contra d’aquesta tasca didàctica tan complicada.

 

Femarec i la inclusió social

A Femarec treballem des de fa 26 anys per la inclusió sociolaboral de les persones amb discapacitat i/o trastorn mental sever. Tenim programes de preparació per al món laboral com el Prelaboral o el SISL (Servei d’inserció sociolaboral), cursos de formació, un centre especial de treball que ofereix serveis a les empreses i un centre de dia. Tags: salut mental,Centre de Dia,discapacitat,malaltia mental,discapacitats,

Compartir:


Tornar al llistat de notícies
Introduïr Comentari:  
     
 
Alias:  
Comentari:
 
He llegit i accepto les condicions d'ús.
 
 
     
  Comentaris:  
   
  No hi ha comentaris.  
     
     
     

Qui som


Serveis


Comunicació


     
 

Avís legal

Contacte

Faq

Mapa Web